Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Musta, despre țânțarii purtători ai virusului West Nile. Care sunt simptomele persoanelor infectate

YouTube
Virgil Musta

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a vorbit, pentru B1 TV, despre apariția  țânțarilor purtători ai virusului West Nile, în București. Mai multe cazuri au fost raportate chiar în centrul Capitalei, zona Eroilor-Universitate, informație confirmată de autoritățile sanitare și Primăria Capitalei.

”Poate fi periculoasă, depinde și în ce zonă a lumii te afli, pentru că țânțarii transmit foarte multe boli, în special boli virale grave precum febra galbenă, malaria. Din fericire, acestea nu sunt la noi în țară. La noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces.

Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie. În București, în anii 1990, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă. De atunci, această encefalită este monitorizată, în sensul că în fiecare an la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei noi avem obligația ca orice patologie cu simptomatologie neurologică și cu risc posibil să fie meningită sau encefalită dată de acest virus să efectuăm investigațiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino”, a precizat medicul, la B1 TV.

Întrebat ce ne-ar putea trimite la medic cu o suspiciune cu West Nile, medicul a declarat: ”În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astemie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”.

În zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB – spitale, cimitire, precum și în rețelele de termoficare ce țin de Compania Municipală Termoenergetica, a anunțat Primăria.

Țânțarii purtători ai virusului West Nile au fost depistați în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

Infecția West Nile se transmite doar prin înțepătura de țânțar. În majoritatea cazurilor, aproximativ 80%, persoanele infectate nu manifestă simptome.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.