Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Popescu, despre Legea offshore: 'Investitorii trebuie să știe. Stabilitatea regimului fiscal va fi pe toată durata acordului petrolier'

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, vineri, la Antena 3, despre legea offshore, că stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt stipulate în această lege, pentru că altfel, investitorii nu vor veni şi, în plus, se asigură prin legisferare că stabilitatea regimului fiscal va fi pe toată durata acordului petrolier. ”Este un lucru foarte important, pe care investitorii trebuie să îl ştie”, a explicat ministrul Energiei.

”A fost o discuţie în coaliţie, lucrăm de mai mult timp la acest proiect de modificare a Legii Offshore, pentru că trebuie să spunem că în 2018 Parlamentul a adoptat legea offshore, dar din păcate investitorii de la acea  vreme, Exxon şi OMV Petrom au anunţat că în baza legii offshore adoptată de Parlament nu vor putea începe investiţiile, practic aceste investiţii au fost blocate”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a precizat că, prin modificările la Legea offshore, printr-un regim fiscal mai prietenos cu investitorii, un regim fiscal prin care statul român va câştiga în jur de 60% iar investitorii 40%. ”Vrem să deblocăm investiţiile din Marea Neagră şi sunt convins că vom face acest lucru”, a mai spus el.

Ministrul a mai afirmat că stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt stipulate în această lege.

”Fără o stabilitate fiscală şi o predictibilitate a legii, investitorii nu vor veni şi, în plus, prin această lege, asigurăm prin legisferare că stabilitatea regimului fiscal va fi pe toată durata acordului petrolier, este un lucru foarte important, pe care investitorii trebuie să îl ştie”, a explicat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a precizat că primele Gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport în a doua parte a anului acesta.

”Lucrările de recepţie la perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas au fost finalizate şi au fost făcute de către Ministerul Energiei (..) în cursul săptămânii trecute, evident cu anumite observaţii şi cu termene de îndreptare. De aceea primele gaze din Marea Neagră vor intra în semestrul 2 al acestui an şi dacă vom adopta, şi sunt convins că vom adopta această lege în această sesiune parlamentară, am solicitat procedură de urgenţă (..)  evident că vor intra în baza acestei legi” , a mai spus el.

Despre dreptul de preemţiune, Virgil Popescu a spus că sunt două lucruri trecute în această lege, în beneficiul statului român şi al românilor.

”Pentru situaţii de criză energetică sau de probleme în aproviozionarea cu gaze naturale, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate interveni şi să asigure cu prioritate aprovizionarea României cu gaze naturale, din perimetrele offshore şi onshore”, a mai spus Popescu, arătând că legea se aplică şi zăcământului onshore de la Caragele.

”Statul român poate, dacă doreşte, să cumpere gazul natural la preţul la care s-a negociat în contractele bilaterale”, a mai spus el.

Întrebat când vor scădea facturile la gaze ale românilor, ministrul a spus că primele gaze din perimetrul Neptun vor intra nu mai devreme de 2026 - 2027.

”Abia atunci producţia de gaze a României va fi excedentară, vom avea cu mult mai multe gaze decât necesarul românesc, şi, în momentul în care producţia este mai mare decât consumul, evident, preţul la gaze naturale va scădea”, a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu a spus că ”mai avem un jalon în 2024, pentru zăcământul de la Caragele, care va putea să înceapă exploatarea lui şi primele gaze la începutul lui 2024, la capacitate maximă, şi atunci vom avea un plus de producţie, care va putea să acopere aproape consumul României”.

”Şi la începutul lui 2024 vom avea gaze din producţia onshore, de adâncime, în sistemul naţional de transport”, a mai spus Virgil Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.