DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Virgil Popescu, la Romanian Energy Day Conference: 'Transformarea Sistemului Energetic trebuie să se realizeze pe tehnologii curate'

Facebook
Virgil Popescu

România are nevoie de investiţii pentru transformarea Sistemului Energetic, care trebuie să se realizeze pe tehnologii curate, pe baza unor mecanisme competitive, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul evenimentului Romanian Energy Day Conference, organizată de Centrul Român al Energiei.

"România are nevoie de investiţii pentru transformarea Sistemului Energetic. (...) România şi SUA au semnat un acord de cooperare interguvernamentală care va contribui la retehnologizarea centralei de la Cernavodă. Interesul SUA în acest proiect este binevenit pentru că avem nevoie de un investitor strategic matur, care să ne ajute cu proiectele noastre. Toate acestea conferă credibilitate, dar şi un semnal politic puternic în privinţa implicării din partea guvernului României în acest domeniu. Vrem să facem toate aceste investiţii în domeniul energiei nucleare împreună cu americanii, cu canadienii şi cu francezii pentru a îndeplini toate obiectivele stabilite pentru anul 2030 (...) România poate accepta noile ţinte în anumite condiţii (din Pactul Ecologic European, n.r.). Trebuie luate în considerare caracteristicile fiecărui stat membru şi, totodată, trebuie să avem în vedere implicaţiile socio-economice pe termen lung", a spus Popescu, potrivit AGERPRES.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: Epidemia a fost ținută sub control până a intervenit politicul / VIDEO

Ministrul Energiei a susţinut că România trebuie să găsească noi modalităţi de valorificare a gazelor naturale, precum şi investiţii în zona offshore.

"Consider că realizarea acestor obiective implică transformarea Sistemului Energetic care trebuie să se realizeze pe tehnologii curate, pe baza unor mecanisme competitive. Aceste transformări implică investiţii semnificative în producţie, în reţelele inteligente şi aşa mai departe precum şi niste modele noi de piaţă bazate pe capacităţi energetice noi şi pe inovaţie. Trebuie să vedem noi modalităţi de valorificare a gazelor naturale care să sprijine procesul de integrare şi de tranziţie. Fondul pentru tranziţie justă este un instrument care ne va ajuta să trecem cu bine peste acest proces. Putem să trecem de la cărbune la regenerabile şi la gaze mult mai uşor, cu ajutorul acestuia. În România avem în vedere tranziţia energetică şi avem în vedere faptul că gazele naturale şi centrala nucleară joacă un rol din ce în ce mai mare. Totuşi, trebuie să recunoaştem diferenţele regionale şi să avem în vedere resursele pe care le avem, precum şi capacitatea de inovare. Trebuie să avem în vedere investiţiile în zona offshore, deoarece acolo sunt capacităţi mari de producţie şi, de asemenea, trebuie să avem în vedere iniţiativele de cooperare care ne ajută să îndeplinim obiectivele de securitate energetică", a declarat oficialul.

Acesta a amintit că România şi SUA au semnat un acord de cooperare interguvernamentală care va contribui la retehnologizarea centralei de la Cernavodă.

"Interesul SUA în acest proiect este binevenit, pentru că avem nevoie de un investitor strategic matur, care să ne ajute cu proiectele noastre. Toate acestea conferă credibilitate, dar şi un semnal politic puternic în privinta implicării din partea Guvernului României în acest domeniu. Vrem să facem toate aceste investiţii în domeniul energiei nucleare împreună cu americanii, cu canadienii şi cu francezii pentru a îndeplini toate obiectivele stabilite pentru anul 2030. Aceasta este o responsabilitate nemaipomenită, avem foarte multe oportunităţi în România astfel că ne vom ridica la înălţimea acestei sarcini şi vom dezvolta toate capacităţile necesare pentru a susţine întreaga economie naţională", a subliniat Virgil Popescu.

Citește și: De la SRI, în Parlament - Consilierul lui Hellvig, loc eligibil pe listele PNL, după 'executarea' lui Petrache

România şi SUA au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Adiţional proiectelor actuale, Reactoarele 3 şi 4 şi Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Tehnologia utilizată în dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unităţile 1 şi 2.

În ceea ce priveşte componenta de finanţare, SUA îşi exprimă interesul ferm în utilizarea Exim Bank, US International Development Finance Corporation şi alte instituţii finanţatoare aplicabile şi disponibile din SUA care să sprijine finanţarea globală a proiectelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.