Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Energia nucleară, o investiție pentru viitor și facturi mai mici

Guvernul Romaniei
Nicolae Ciuca

Prim - ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei Virgil Popescu, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu și alți membri ai Guvernului au vizitat luni, 14 februarie, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.

Nu a fost o vizită oarecare, ci una cu implicații serioase pentru viitorul Energiei din România, având în vedere că proiectele de investiții ale Nuclearelectrica vor contribui la securitatea energetică și la tranziția energetică către o economie curată.

Conducerea S.N. Nuclearelectrica a prezentat șefului Executivului și delegației guvernamentale proiectele de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere. Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală și națională la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști.

De ce este foarte importantă vizita? Este un semnal că Guvernul acordă importanța cuvenită unor proiecte de investiții de anvergură, care vor duce la facturi mai mici pentru fiecare român. După ce a fost acuzat de cei de la USR PLUS că nu a făcut investiții, ministrul Energiei Virgil Popescu le-a reamintim că prezintă situația cum le convine, omițând o serie de pași concreți și cruciali care au fost făcuți.

”Am reașezat dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă pe drumul corect al parteneriatului strategic și pentru securitate al României, anulând și închizând definitiv negocerile cu chinezii și reluarea proiectului  având drept parteneri SUA, Canada și Franța. Am făcut mai mult pentru domeniul nuclear românesc decât o să poată înțelege vreodată USR: Am semnat în SUA memorandumul prin care România va avea tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu euro-atlantic. Separat de acordul parafat, am reuşit să identificăm interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară şi gaz natural lichefiat şi din domeniul infrastructurii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US. Mai mult, România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american, în urma unui acord istoric dintre țara noastră și SUA. Implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România înseamnă securitate pentru țara noastră din toate punctele de vedere”, declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Mai mult chiar, în luna noiembrie 2021 Nuclearelectrica anunța avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4: în cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu). În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.