Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virusul HIV loveşte din plin Rusia

hiv sida

Numărul infecţiilor cu virusul HIV în Rusia a depăşit pragul de un milion, a anunţat un specialist de top, avertizând că rata infecţiilor a atins astfel un nivel record, scrie Reuters. Autorităţile din Rusia au înregistrat oficial miercuri pacientul cu numărul un milion, fiind vorba despre o tânără de 26 de ani din sudul ţării, a declarat într-un interviu telefonic pentru Reuters Vadim Pokrovsky, şeful centrului federal SIDA din Federaţia Rusă. Însă, potrivit oficialului rus, numărul persoanelor infectate cu virusul HIV ar putea fi de aproape 1,5 milioane, sau 1% din populaţia ţării, conform estimărilor sale şi ale altor experţi ruşi.

''Epidemia devine destul de puternică, însă din păcate măsurile luate nu au fost suficiente'', a declarat Pekrovsky, care a adăugat că iniţial focarul era localizat şi se manifesta pe un segment de populaţie, însă acum fenomenul este generalizat, rata infecţiilor în rândul populaţiei fiind suficientă de mare pentru a favoriza apariţia de noi cazuri pe calea transmiterii sexuale. ''Ne aflăm într-o fază de tranziţie'', a mai spus Vadim Pokrovsky. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este cauzată de virusul HIV (virusul imunodeficienţei umane). Potrivit lui Pokrovsky, 240.000 de persoane au murit în Rusia din cauza virusului HIV de la înregistrarea primului caz în 1987. Oficialul rus se aşteaptă ca numărul noilor cazuri înregistrate în 2015 să fie de cel puţin 93.000, după ce în 2014 fuseseră înregistrate mai puţin de 90.000 de cazuri.

Autorităţile ruse alocă peste 40 de miliarde de ruble (aproximativ 475,2 milioane de dolari) pentru anul 2016 privind combaterea HIV-SIDA, însă Vadim Pokrovsky declară că este nevoie de cel puţin 100 de miliarde de ruble. Aproximativ 20% din consumatorii de droguri şi aproape 10% dintre homosexuali sunt seropozitivi, iar mai mult de 1% din populaţia din zece regiuni ale ţării are virusul de mai bine de un an de zile, potrivit lui Pokrovsky. În regiuni separate putem afirma că este vorba deja de epidemie HIV generalizată, 55-60% din cazuri fiind datorate consumului de droguri şi în jur de 40% relaţiilor intime heterosexuale, a mai spus oficialul rus. Potrivit datelor guvernamentale, în 2014 peste 24.000 de persoane infectate cu HIV au murit, iar dintre aceştia aproximativ 12.000 au avut drept cauza a decesului SIDA, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.