Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Virusul pestei porcine africane este de neoprit: Două noi focare au fost confirmate în Botoșani și Bacău

porci

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată, vineri, la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, judeţul Bacău, şi la două porcine dintr-o exploataţie non-profesională din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sondaj CURS - PSD continuă scăderea. ALDE și Pro România se consolidează, PNL e în ușoară revenire. USR și PLUS se mențin

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în cazul de la Bacău, încă de la notificarea suspiciunii de boală, ca urmare a probelor analizate de LSVSA Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc prezent în exploataţie, ecarisarea cadavrului şi dezinfecţia exploataţiei.

În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un cetăţean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în judeţul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei, precizează ANSVSA.

"Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor judeţene competente. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Bacău s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. În conformitate cu planul de măsuri, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului. DSVSA Bacău reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Bacău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei", se arată într-un comunicat al autorităţii.

Şi în cazul de PPA de la Botoşani, gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la dezinfecţia exploataţiei şi la ecarisarea cadavrelor.

Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Botoşani s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

Conform ANSVSA, ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

"În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului. DSVSA Botoşani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancţionat inclusiv penal", se mai arată în comunicat.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.