Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Visa să-şi ridice o casă' - Momente emoționate la mormântului unui român de 23 de ani care a murit pe frontul din Ucraina

F. P.
mormant soldat roman ucraina

Pavel Calancea, un tânăr român născut în nordul Bucovinei, pe teritoriul Ucrainei, a murit la doar 23 de ani. Viața i-a fost curmată pe front, în luptele cu rușii, în noiembrie 2022. La un an de la tragicul eveniment, camarazii lui Pavel i-au vizitat mormântul, notează publicația ucraineană Libertatea Cuvântului.

„Visa să-şi ridice o casă…

Camarazii tânărului român, Pavel Calancea, căruia i-a fost sortit să trăiască pe acest pământ numai 23 de ani, au venit la mormântul lui din Bucovina ca să-i cinstească memoria. Pavel a căzut cu moarte de erou în noiembrie anul trecut, în regiunea Lugansk, în timp ce încerca să ajute un alt grup să opună rezistenţă ocupanţilor ruşi, comunică Audiovizualul public regional”, notează sursa citată.

Pavel Calancea avea 23 de ani. Nu le-a spus imediat părinților despre decizia sa de a se înrola în armată. Când era deja în unitatea militară, l-a sunat pe tatăl său și i-a spus de ce lucruri avea nevoie. De asemenea, i-a rugat pe părinţi să aibă grijă de grădină, să se preocupe de treburile cotidiene și le-a promis că se va întoarce neapărat.

„El era român, dar apăra Ucraina”

„El era român, dar apăra Ucraina. A spus că nu dorea ca străinii să umble pe sub ferestrele noastre. Vroia ca frații și surorile lui să trăiască în pace: să doarmă în casă şi nu în beciuri”, afirmă părinţii Gheorghe și Lilia Calancea.

Iar profesorul lui Pavel Calancea, Alexei Romaniuc, a fost unul dintre puţinii cu care ostaşul comunica, fiind pe front. „După absolvirea şcolii, Pavel a însuşit profesia de restaurator. A lucrat şi peste hotare. Visa să-şi construiască o casă, mi-a arătat şi proiectul, rugându-mă să-l ajut. Când a început războiul s-a întors la baştină şi s-a înrolat în rândurile armatei. El, împreună cu camarazii săi de arme, printre ultimii a părăsit Lisiceanskul. A participat la eliberarea Limanului”, îşi aminteşte Alexei Romaniuc.

Camaradul de arme al lui Pavel Calancea, Dmytro, a relatat că Pavel a fost un tânăr mereu vesel. Era mitralior – una din primele ţinte ale inamicului. „Pavel printre primii mergea în luptă. El a murit la 8 noiembrie în satul Bilogorivka, regiunea Lugansk, sărind în ajutor unui grup de luptători”, a accentuat Dmytro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.