Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vișinescu face rău și după moarte: statul nu poate recupera prejudiciul din dosarul fostului torționar comunist

Alexandru_Visinescu

Impactul negativ al lui Alexandru Vișinescu persistă chiar și după moartea sa. Statul nu poate obține despăgubiri din dosarul fostului torționar comunist, care fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Potrivit sentinței, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat trebuia să plătească victimelor sale despăgubiri în valoare de 300.000 de euro, scrie impact.ro.

Unde a ajuns averea torționarului Vișinescu

Acest personaj sinistru a decedat la data de 5 noiembrie 2018, la spitalul penitenciarului Jilava, iar pentru a recupera banii, Ministerul de Interne a vrut să-i execute silit pe moștenitorii lui Alexandru Vișinescu. Aceștia au fost însă de negăsit, scrie Realitatea.net.

Statul a încercat să forțeze deschiderea succesiunii după care au identificat un număr de 9 persoane fizice, posibili moștenitori ai acestuia. Niciunul nu și-a asumat însă succesiunea, așa că moștenirea fostului ofițer de securitate a rămas vacantă.

Conform procedurilor legale, întreaga avere a lui Vișinescu a revenit apoi municipalității. Astfel că, următorul pas a fost ca MAI să solicite Primăriei Municipiului București, în calitate de moștenitor legal, să achite cota parte. Între timp, s-a făcut și un bilanț al moștenirii torționarului Vișinescu. Aceasta constă într-un apartament în Sectorul 1 al Capitalei, evaluat la peste 180 de mii de lei, și câteva bunuri mobile.

Municipalitatea Capitalei, bună de plată

Magistrații au stabilit însă ca municipalitatea să plătească doar suma pe care o poate obține de pe urma apartamentului lui Alexandru Vișinescu. Decizia nu este definitivă, însă până în acest moment nu a fost atacată cu apel de niciuna din părți.

Alexandru Vișinescu a fost trimis în fața instanței după ce anchetatorii au identificat 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în perioada în care acesta a fost comandant, în perioada 1956 – 1963.Doisprezece deținuți politici și-au pierdut viața, în acest interval.

El a fost trimis în judecată în anul 2013. Trei ani mai târziu, el a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare.

În timp ce-și executa pedeapsa, în 2018, Vișinescu a fost transferat la spitalul ”Bagdasar-Arseni”, într-o stare gravă, cu ruptură de splină și mai multe coaste rupte. Mai apoi, la spitalul Jilava a și decedat. ANP a comunicat că rănile fostului ofițer al Securității provin dintr-o cădere involuntară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.