Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Visul digitalizării României e spulberat din Parlamentul European: avem cei mai puțini IT-iști din UE

Facebook
digitalizare comunicatii

Cu 220.000 de IT-iști, majoritatea coagulați în București, Cluj, Iași, Timiș și Brașov, România este la coada clasamentului UE în ceea ce privește numărul de specialiști în tehnologia informației și comunicații (TIC) raportat la totalul angajaților, arată eurodeputatul PMP Eugen Tomac, scrie Mediafax.

„Performanță IT versus digitalizare. Obișnuim să ne mândrim cu performanțele românilor din domeniul IT, cu faptul că româna este a doua cea mai vorbită limbă la Microsoft. Realitatea este însă alta. Cu 220.000 de IT-iști, majoritatea coagulați în București, Cluj, Iași, Timiș și Brașov, România este la coada clasamentului UE în ceea ce privește numărul de specialiști în tehnologia informației și comunicații (TIC) raportat la totalul angajaților”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

El afirmă că și la capitolul competențe digitale „suntem la coadă”.

„Doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază față de media de 54% în UE. Nici IMM-urile nu sunt ȋncurajate să facă eforturi în această direcție. Doar 22% dintre acestea integrează tehnologii digitale de bază, comparativ cu media europeană de 55%. Companiile românești nu investesc în competențele digitale ale angajaților lor şi nici în tehnologii digitale de tip cloud, inteligență artificială şi baze de date voluminoase. Serviciile publice sunt în cea mai urgentă nevoie de adaptare şi tranziție la digitalizare. Avem mai multe sisteme informatice publice care nu sunt interconectate. Dispunem de servicii de e-guvernare limitate. Însă şi atunci când ele există, utilizarea lor este scăzută. Doar 17% dintre români interacționează activ cu serviciile de e-guvernare, în comparație cu media UE de 65%”, adaugă liderul PMP.

El indică și resursele pentru recuperarea decalajelor față de media UE.

„Ce avem de făcut pentru a depăși această înapoiere digitală? Astăzi avem la dispoziție un instrument extrem de important: PNRR. Sunt 3 miliarde de euro alocate special pentru digitalizarea administrației, pentru reformarea sistemului de e-sănătate, introducerea unui sistem de identificare electronică pentru populație, digitalizarea sistemului de justiție, ocuparea forței de muncă și protecție socială, precum și pentru achizițiile publice. Resurse avem. Voință să fie”, conchide Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.