Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Visul lui Dragnea se împlinește în Cehia: Spre disperarea Franței și Germaniei, magazinele cehe vor fi obligate să vândă în principal produse alimentare locale

Getty Images
Cehia

Deputaţii cehi au adoptat miercuri un amendament care obligă magazinele cu o suprafaţă de pese 400 de metri pătraţi să vândă în principal produse alimentare locale, începând de anul viitor, în pofida criticilor formulate de mai multe state europene, transmite AFP.

Potrivit acestei măsuri, produsele alimentare ceheşti vor trebui să reprezinte cel puţin 55% din vânzările acestor magazine. Mai mult, ponderea produselor alimentare locale ar urma să crească până la 73% în 2028, potrivit amendamentului produs de formaţiunea de extremă dreaptă "Libertate şi democraţie directă" (SPD) a vicepreşedintelui Camerei inferioare, Tomio Okamura, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer ultimul scenariu! ‘Nu se pune problema’

Cota nu se aplică decât alimentelor care pot fi produse în Cehia, o ţară cu 10,7 milioane de locuitori membră a Uniunii Europene.

Textul a fost susţinut de partidele din coaliţia la putere şi deputaţii comunişti care susţin cabinetul minoritar de centru stânga, cu 66 de voturi pentru faţă de 29 împotrivă. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, ar urma să promulge amendamentul, în pofida faptului că ar putea încălca regulile pieţei unice europene.

Citește și: PSD pune tunurile pe PNL și USR: ‘Noi propunem un buget pentru dezvoltare, nu un buget pentru înghețare’

Guvernul minoritar condus de premierul Andrej Babis şi format din mişcarea sa populistă, ANO, şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.

Andrej Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, Babis şi-a plasat acţiunile la Agrofert într-o serie de fonduri fiduciare, în ideea de a evita conflictele de interese care ar putea apărea în urma dublei sale calităţi, de prim ministru şi patron al Agrofert. Cu toate acestea, Andrej Babis a fost acuzat de fraudare a granturilor UE şi a primit critici din partea Comisiei Europene şi a opoziţiei cu privire la dublul său rol de politician care decide subvenţiile UE şi antreprenor care beneficiază de ele.

Citește și: Video Adrian ‘Beleaua’ Corduneanu se pregătește de război! ‘Îmi iau un cuțit frumos. Tot înainte, ca rușii!’

Cotidianul economic ceh Hospodarske noviny a informat miercuri că opt ţări din UE, printre care se numără în special Germania şi Franţa, au criticat amendamentul cu privire la cota pentru produsele alimentare locale într-o scrisoare trimisă şefului comisiei pentru agricultură din Parlamentul Cehiei, Jaroslav Faltynek.

"Dacă şi celelalte ţări din UE vor începe să facă acelaşi lucru, aceasta ar prejudicia considerabil exporturile Cehiei", a declarat la rândul său Radek Spicar, vicepreşedintele Confederaţiei industriei şi transportului din Cehia.

Citește și: Traian Băsescu: Avem obligația să luăm măsuri de prevenire a prăbușirii construcțiilor la cutremur! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.