Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizibil iritată, China avertizează că lidera de la Taipei acţionează periculos: A trecut aproape de tot de partea SUA

China Taiwan

China a avertizat miercuri că preşedinta Tsai Ing-wen împinge Taiwanul către "mări furtunoase", transmite Reuters.

Forţele navale şi aeriene chineze au efectuat exerciţii militare în jurul Taiwanului, după ce Tsai s-a întâlnit săptămâna trecută, în SUA, cu liderul Camerei Reprezentanţilor de la Washington, Kevin McCarthy.

Preşedinta taiwaneză a afirmat că vizita în Statele Unite, urmată de etape ale demersului diplomatic în Guatemala şi Belize, a arătat lumii că ţara sa este hotărâtă să apere libertatea şi democraţia. La întoarcerea la Taipei, ea a declarat că a repurtat un succes în asigurarea sprijinului împotriva oricărui agresor care ameninţă libertatea Taiwanului.

Beijingul a fost extrem de iritat de turneul respectiv şi a reacţionat prin manevre militare prin care a urmărit să demonstreze că ar putea prelua prin forţă controlul asupra Taiwanului, insulă care se autoguvernează din 1949, dar considerată de China o provincie rebelă. Puterea comunistă chineză o consideră pe Tsai separatistă şi i-a respins solicitările repetate de dialog.

Lidera de la Taipei afirmă că doreşte pacea, însă adaugă că forţele taiwaneze vor apăra independenţa în caz de atac.

"Tsai Ing-wen a pus Taiwanul în pericol. Tsai Ing-wen a trecut aproape de tot de partea Statelor Unte, împingând Taiwanul către mări furtunoase", a declarat miercuri Zhu Fenglian, purtătoare de cuvânt a Oficiului pentru Problemele Taiwanului, subordonat guvernului de la Beijing. Ea a afirmat că exerciţiile militare din jurul Taiwanului reprezintă "un avertisment serios împotriva complicităţii şi provocării forţelor separatiste şi externe pentru independenţa Taiwanului".

Cu ocazia unei întâlniri la Taipei cu o delegaţie parlamentară canadiană, Tsai a spus că prin recentul turneu diplomatic "am trimis din nou un mesaj către comunitatea internaţională - acela că Taiwanul este hotărât să asigure libertatea şi democraţia recunoscute şi sprijinite de partenerii noştri democratici". Ea a adăugat că "în faţa expansionismului autoritar care continuă, este şi mai vital pentru democraţii să se unească activ". "Canada este un partener democratic foarte important. Suntem dispuşi să facem tot ce putem pentru a apăra valorile libertăţii şi democraţiei alături de Canada şi de mulţi alţi parteneri internaţionali care gândesc la fel", a mai declarat preşedinta.

Reuters apreciază că, în ciuda tensiunilor dintre Taiwan şi China, Tsai a părut relaxată la primirea celor zece parlamentari de la Ottawa. Ea a glumit chiar, după ce persoana care asigura traducerea a folosit cuvântul francez "bonjour" (bună ziua - n. red.) în cadrul versiunii în engleză a primelor comentarii. "Asta e franceză!", le-a spus ea oaspeţilor, zâmbind şi arătând către sursa micii greşeli şi provocând astfel râsete.

China şi-a continuat activităţile militare în apropierea Taiwanului şi după cele trei zile, cât anunţase oficial că vor dura exerciţiile.

Miercuri, Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost detectate în jurul insulei 35 de aeronave şi opt nave militare chineze. O hartă pusă la dispoziţia presei pentru prezentare arăta că 14 dintre aeronavele respective au trecut linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, demarcaţie neoficială între China continentală şi insulă. Printre altele, au depăşit bariera invizibilă cinci avioane de vânătoare Su-30, în partea de nord a strâmtorii, şi alte avioane în centru şi sud.

În trecut, avioanele de luptă chineze treceau doar foarte rar linia, însă au început să acţioneze astfel regulat începând din august anul trecut, de la exerciţiile militare care au urmat unei vizite la Taipei a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

China nu recunoaşte oficial linia de demarcaţie.

Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, susţinând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.