Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita Înaltului Comisar al ONU Michelle Bachelet la Caracas - P e agendă, drepturile omului și criza internă din Venezuela

facebook.com
Venezuela

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a sosit miercuri la Caracas, într-o vizită de trei zile, pentru a evalua criza care zguduie Venezuela şi în care se confruntă, de cinci luni, preşedintele Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, informează AFP potrivit Agerpres.

Michelle Bachelet a fost deja invitată de mai multe ori de către autorităţile venezuelene. Înaltul oficial ONU a explicat, fără a detalia, că această vizită nu putea avea loc în absenţa anumitor garanţii.

În programul vizitei sunt prevăzute întrevederi atât cu şeful statului Nicolas Maduro, cât şi cu Juan Guaido, preşedintele Parlamentului recunoscut de 50 de state drept preşedinte interimar, într-o ţară care se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa recentă. Biroul Înaltului Comisar al ONU Michelle Bachelet a dat asigurări că aceasta se va întâlni şi cu victimele abuzurilor şi ale încălcării drepturilor omului, precum şi cu familiile acestora.

Potrivit Naţiunilor Unite, din 2015 criza a determinat aproximativ 4 milioane de venezueleni să părăsească ţara. Recesiunea se traduce, printre altele, prin penuria de medicamente, combustibil, întreruperi frecvente ale curentului electric şi mai ales o hiperinflaţiei care anul acesta ar urma să atingă 10.000.000%, conform previziunilor FMI. Un sfert din populaţie, adică aproximativ 7 milioane de persoane, are nevoie de ajutor umanitar de urgenţă.

În plan politic, Venezuela se află în impas de când tânărul opozant de centru-dreapta s-a autoproclamat preşedinte interimar pe 23 ianuarie. Maduro a fost reales în funcţie în 2018, într-un scrutin prezidenţial pe care Guaido îl califică ca fiind fraudulos şi care i-a permis să se menţină în fruntea unui stat pe care îl conduce din 2013 cu sprijinul armatei.

Preşedintele Nicolas Maduro a afirmat că vizita oficialului ONU a fost posibilă doar graţie acordului său.

Din punctul de vedere al lui Guaido, această vizită dovedeşte că Michelle Bachelet a realizat "catastrofa" pe care o traversează ţara.

Cu ocazia vizitei, mai multe ONG-uri au chemat cetăţenii să protesteze vineri pentru a denunţa abuzurile regimului, apel sprijinit şi de liderul opoziţiei, Juan Guaido.

Conform informaţiilor deţinute de ONG-ul Foro Penal, 715 de venezueleni sunt în prezent arestaţi din motive politice. Familiile acestora speră ca vizita reprezentantei ONU să contribuie la eliberarea acestora.

În ajunul vizitei, autorităţile, care neagă existenţa prizonierilor politici, l-au eliberat luni seara pe deputatul din opoziţie Gilber Caro, închis în urmă cu aproape două luni.

Denunţând situaţia drepturilor omului din Venezuela, Înaltul Comisar a criticat în mai multe rânduri sancţiunile economice adoptate de guvernul american cu scopul de a pune presiune asupra preşedintelui Nicolas Maduro.

Michelle Bachelet va "comunica scepticismul său cu privire la sancţiuni, dar va reda, de asemenea, unele situaţii care ar urma să pună regimul Maduro într-o lumină foarte nefavorabilă", a estimat Mariano de Alba, jurist venezuelean din Washington, specialist în drept internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.