Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizită istorică în Vietnam a unui portavion american

CC0 / /
USS portavion

Un portavion american urmează să acosteze în luna martie în Vietnam, o premieră istorică pentru cei doi foşti inamici, astăzi aliaţi pentru a contracara creşterea influenţei Beijingului în Marea Chinei de Sud, informează AFP. Anunţul a fost făcut joi, cu ocazia unei vizite a secretarului american al apărării, Jim Mattis, la Hanoi, a doua etapă a turneului său asiatic, care l-a dus şi în Indonezia, conform Agerpres.

La Hanoi, unde s-a întâlnit cu omologul său vietnamez Ngo Xuan Lich şi cu preşedintele ţării, Tran Dai Quang, Mattis a insistat pe libertatea de navigaţie în Marea Chinei, o problemă ce suscită divergenţe între cele două ţări comuniste. Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud - un spaţiu maritim care se presupune că ar fi bogat în resurse naturale şi prin care tranzitează bunuri în valoare de peste 5.000 miliarde de dolari anual.

Dar pretenţiile chineze sunt contestate de alte ţări riverane, cum ar fi Vietnamul, Filipine, Malaezia, Brunei, precum şi de Taiwan. 'Cei doi conducători au convenit să lucreze la o vizită a portavionului USS Carl Vinson la Danang în martie', a indicat presei purtătorul de cuvânt al lui Jim Mattis, comandantul Jeff Davis.

Va fi o vizită istorică pentru că niciun portavion american nu a acostat până acum în Vietnam, potrivit oficialilor de la Pentagon. În timpul războiului din Vietnam, care s-a încheiat în 1975, portavioane americane au trecut pe lângă coastele vietnameze, dar niciodată nu au intrat în porturile acestei ţări, au precizat ei.

La fel ca la Jakarta, Mattis a subliniat şi la Hanoi că libertatea de navigaţie este crucială pentru economia în creştere puternică a Vietnamului.

Legăturile militare între cei doi foşti inamici s-au consolidat în ultimii ani, în special după vizita istorică efectuată în 2016 de fostul preşedinte american Barack Obama, care a ridicat un embargo asupra vânzărilor de arme către Hanoi, datând din perioada războiului din Vietnam.

Anterior, ministrul apărării vietnamez a efectuat o vizită la Washington în luna august, în cadrul eforturilor autorităţilor de la Hanoi de a menţine relaţii bune cu administraţia preşedintelui Donald Trump.

Mattis, care se află în prima sa vizită în Vietnam, pleacă joi seara înapoi spre SUA, după un turneu de cinci zile în regiune, ce a fost marcat de o demonstraţie memorabilă a forţelor speciale indoneziene, care au muşcat şerpi cu dinţii ca să le bea sângele şi au spart cărămizi cu capul, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.