Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita Papei Francisc în București a fost un EȘEC: Anunțul trist al oficialităților

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam papa francisc multime bucuresti

Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” a anunţat, vineri seară, că peste 150.000 de persoane au participat la evenimentelor publice ale Sanctităţii Sale la Bucureşti. După terminarea slujbei de la Catedrala ”Sfântul Iosif”, Suveranul Pontif a mers cu papamobilul pe străzile Capitalei salutând mulţimea care l-a aplaudat şi l-a ovaţionat, în ciuda ploii torenţiale. Papamobilul construit de Dacia special pentru această vizită va fi folosit la Miercurea Ciuc. A fost un succes la public, dar un eșec din punctul de vedere al participanților. Foarte posibil ca mulți din cei dornici să participe să fi renunțat din cauza condițiilor meteo anunțate pentru acele ore în Capitală și să fi urmărit evenimentele la televizor.

”Peste 150 de mii de bucureşteni au participat astăzi la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale, de la aterizarea în România până la retragerea la Reşedinţa Oficială”, a transmis, vineri seară, Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”.

Citește și: Atacat în emisiunea lui Mihai Gâdea, liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea anunță: Nu vom mai accepta

Numărul de bucureșteni care au vrut să îl vadă pe al doilea papă care vizitează România este extrem de mic, dacă ne raportăm la vizita primul papă. În 1999, peste 500.000 de bucureșteni au ieșit pe străzi, pentru a-i vedea pe Patriarhul Teoctist și pe Papa Ioan Paul al II-lea. Asta, în condițiile în care și numărul populației din București era cu aproximativ un milion e oameni mai mic.

Totuși Prima zi a vizitei Papei Francisc în România poate fi rezumată ca un succes de public. Oamenii l-au întâmpinat pe străzi, la catedralele Naţională şi Sfântul Iosif, dar şi în ploaie, în Piaţa Revoluţiei. A fost ovaţionat, fotografiat şi subiectul principal al discuţiilor din oraş.

Un eveniment ce poate fi asemănat de unii cu întâlnirea unei celebrităţi, însă pentru cei mai mulţi, prezenţa Papei la Bucureşti a fost o reală bucurie.

Pe străzile din apropierea centrului, catolici şi ortodocşi, deopotrivă, îşi spuneau după trecerea convoiului: „Ce bucurie! Doamne-ajută! Să fim sănătoşi!”. Totul, în consens cu motto-ul vizitei: „Să mergem împreună!”. Un moment istoric, pentru fiecare în parte.

Vineri, după terminarea slujbei de la Catedrala ”Sfântul Iosif”, Suveranul Pontif a mers cu papamobilul pe străzile Capitalei salutând mulţimea care l-a aplaudat şi l-a ovaţionat, în ciuda ploii torenţiale.

Papamobilul folosit în Bucureşti este unul dintre cele două aduse de la Vatican.

Citește și: Liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea reacționează: Nu sunt banii lu’ baronul X sau Y

La rândul lor, reprezentanţii Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) din cadrul Comitetului au precizat că, aşa cum a fost stabilit în concepţia de securitate, papamobilul românesc va fi folosit sâmbătă de către Suveranul Pontif.

”Papamobilul autohton a fost trimis încă de ieri (joi – n.r) la Miercurea Ciuc, unul dintre oraşele vizitate de Papa Francisc”, a transmis SPP.

Citește și: Oreste îl spulberă pe colegul lui Rareș Bogdan: Minima onoare vă cere asta

Papa Francisc a sosit, vineri, înainte de prânz, în România, fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Henri Coandă.

Ulterior, Suveranul Pontif a fost primit la Palatul Cotroceni cu ceremonial militar.

Citește și: Atacat în emisiunea lui Mihai Gâdea, liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea anunță: Nu vom mai accepta

La Bucureşti, Papa Francisc a avut întrevederi private cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericutul Daniel.

Papa a participat la evenimentul intitulat ”Rugăciunea Tatăl Nostru” la Catedrala Mântuirii Neamului şi a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Catolică ”Sfântul Iosif” din Bucureşti.

Citește și: Liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea reacționează: Nu sunt banii lu’ baronul X sau Y

Sâmbătă, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, Miercurea Ciuc şi apoi va merge la Iaşi unde va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” şi va avea o întâlnire cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii din Iaşi.

Duminică, Papa Francisc la merge la Blaj, iar în jurul orei 17.30 va pleca de la Sibiu către Roma.

Citește și: Oreste îl spulberă pe colegul lui Rareș Bogdan: Minima onoare vă cere asta

Suveranul Pontif se află într-o vizită de trei zile în România, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România.

Vizita a fost pusă sub motto-ul „Să mergem împreună!” şi are în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

Citește și: Atacat în emisiunea lui Mihai Gâdea, liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea anunță: Nu vom mai accepta .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.