Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita Papei Francisc în România, în presa internațională - Situația politică nu trece neobservată

papa francisc

Papa Francisc va începe vineri o vizită în România, unde va avea o nouă oportunitate de a transmite un mesaj al integrării europene și unde va aduce un omagiu creștinilor uciși în perioada dictaturii comuniste, scrie Reuters, conform Mediafax.

Aceasta este cea de-a doua vizită a Suveranului Pontif în Europa de Est în această lună. Papa Francisc va sta trei zile în România, țară majoritar ortodoxă, în care catolicii reprezintă puțin peste 5% din populație.

La începutul lunii mai, Papa a vizitat Bulgaria și Macedonia de Nord, unde a discutat despre subiecte precum migrația și apartenența la Uniunea Europeană.

Vizita Papei Francisc vine în contextul în care în România au loc schimbări importante pe plan intern, după ce Liviu Dragnea, unul dintre cei mai puternici politicieni din țară a fost condamnat pentru corupție, iar Partidul Social Democrat, aflat la putere, a pierdut alegerile europarlamentare.

La sosirea sa la București, Papa va ține un discurs în fața reprezentanților autorităților centrale și a membrilor corpului diplomatic. Suveranul Pontif a folosit în repetate rânduri astfel de ocazii pentru a promova moralitatea politică și unitatea europeană.

Moment amuzant la urcarea Papei Francisc în avionul spre România / FOTO

Vizita Papei Francisc vine la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Spre deosebire de acesta din urmă, care a vizitat doar capitala țării, Papa Francisc va vizita Moldova, dar și Transilvania, provincie istorică unde trăiește o importantă comunitate maghiară.

Un punct important al vizitei va fi beatificarea a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisoare în perioada comunistă. Ei au fost declarați martiri anul acesta și urmează să fie canonizați.

În perioada comunistă, autoritățile au confiscat proprietățile Bisericii Greco-Catolice și le-au ordonat membrilor săi să se alăture Bisericii Ortodoxe, întrucât partidul i-ar fi putut controla mai ușor. Cei care au refuzat au fost condamnați la închisoare sau la moarte.

Reuters notează că deși multe dintre aceste proprietăți nu au fost restituite nici la 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist, relația dintre Biserica Ortodoxă Română și Vatican este una bună, iar Papa Francisc se va întâlni și se va ruga alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.