Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita premierului Valls la Alger, boicotată de presa franceză

MANUEL VALLS DÉFEND SON BILAN

Primul ministru francez, Manuel Valls, a ales să privilegieze 'relaţia strategică' şi 'parteneriatul de excepţie' cu Algeria în cursul unei vizite oficiale boicotate de presa franceză, care a protestat astfel împotriva refuzului Algerului de a acredita jurnalişti pentru participare la acest eveniment, notează AFP, transmite Agerpres

'Mesajele mele au fost primite', a asigurat duminică Valls cu privire la controversa care a precedat voiajul său la Alger, născută din refuzul autorităţilor algeriene de a acorda viză de intrare în ţară jurnaliştilor de la cotidianul Le Monde şi de la emisiunea Le Petit Journal a postului de televiziune Canal+. 

Jurnalişti francezi care făcuseră deplasarea la Alger au citit o declaraţie duminică, în cadrul conferinţei de presă comune a şefului guvernului francez şi a omologului său algerian Abdelmalek Sellal. 

'Noi am făcut alegerea de a privilegia misiunea noastră de a informa' venind în Alger, au spus ei, dar 'ţinem să ne exprimăm dezacordul profund şi emoţia în faţa acestei decizii (de refuz a vizelor), contrară tuturor practicilor, care vizează să sancţioneze aceste canale media'. 

Premierul algerian a răspuns că decizia a fost luată pentru că 'o publicaţie respectată şi respectabilă (Le Monde) a adus atingere onoarei şi prestigiului' preşedintelui algerian Abdelaziz Bouteflika 'în mod gratuit', negând în acelaşi timp că ar fi încălcat libertatea presei. 

O fotografie a lui Bouteflika a figurat marţea trecută în pagina întâi a cotidianului francez printre cele ale conducătorilor implicaţi în scandalul financiar 'Panama Papers'. Le Monde a precizat ulterior că numele şefului statului algerian nu apare în dezvăluirile din acest caz de dimensiuni internaţionale. 

'Vreau să-mi exprim marele meu respect şi sprijinul nostru pentru preşedintele Bouteflika', a spus Manuel Valls, într-o tentativă de a aplana controversa. 

În finalul întrevederii sale cu preşedintele Bouteflika la reşedinţa acestuia de la Zeralda, care îi serveşte drept birou şefului statului algerian din cauza stării precare a sănătăţii sale, Valls a indicat că 'a venit să aducă un mesaj al preşedintelui Francois Hollande care spune clar că Franţa doreşte să dezvolte parteneriatul său de excepţie cu Algeria'. 

Premierul francez a precizat că a discutat cu preşedintele Bouteflika despre 'cooperarea între cele două ţări în faţa ameninţării teroriste'. 

'Relaţia franco-algeriană trebuie să fie puternică pentru a fi eficientă în lupta împotriva terorismului', a spus el. 'M-am angajat să colaborăm în toate marile dosare regionale, Libia, Mali, dar şi Sahara Occidentală', a adăugat acesta. 

Anterior, în cadrul conferinţei de presă cu omologul său algerian, premierul Valls recomandase 'o abordare spre viitor' a relaţiilor pentru că, potrivit lui, 'nimic nu trebuie să obstrucţioneze' relaţia bilaterală între Franţa şi Algeria, care a luat 'un avânt excepţional din 2012', data primei călătorii în Algeria a preşedintelui Hollande. 

'Trebuie să continuăm', a insistat el după reuniunea Înaltului Comitet interguvernamental mixt, 'demonstraţie strălucită' - potrivit lui - a acestei noi cooperări care s-a concretizat prin semnarea a circa 40 de acorduri economice şi instituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.