Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita unor parlamentari americani în Taiwan irită Beijingul

china sua

China a condamnat cu fermitate, miercuri, o vizită a unor parlamentari americani în Taiwan, sosiţi cu un avion militar pe insula revendicată de Beijing, informează AFP.

Regimul comunist de la Beijing ameninţă că va recurge la forţă pentru a-şi impune suveranitatea asupra insulei, care are un guvern propriu din 1949, notează AFP. Beijingul a acuzat-o în mod concret pe preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen că doreşte independenţa formală a insulei, a cărei denumire oficială rămâne "Republica China".

Doar circa 15 ţări recunosc acest regim democrat în detrimentul Republicii Populare Chineze.

Într-un moment în care tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan se află la cel mai înalt nivel după decenii, Ministerul Afacerilor Externe taiwanez a confirmat o vizită a unor parlamentari organizată de Institutul american din Taiwan, care face oficii de ambasadă a SUA, scrie AFP.

Beijingul a denunţat un gest "riscant şi provocator", sortit, potrivit lui, eşecului. "A pactiza cu forţele secesioniste taiwaneze este un joc periculos. Cei care se joacă cu focul vor sfârşi prin a se arde", a avertizat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Washingtonul a furnizat puţine detalii în legătură cu această vizită.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat marţi vizita parlamentarilor, precizând că deplasarea lor asigurată de forţele armate aeriene a fost una normală pentru acest tip de călătorie.

Beijingul şi-a sporit activităţile militare în ultimele luni, înmulţindu-şi incursiunile în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.