Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizitatorii expoziţiei Tiţian. Ecce Homo de la Iaşi vor putea trimite cărţi poştale gratis, oriunde

expozitie

Vizitatorii expoziţiei "Tiţian. Ecce Homo" de la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi vor putea trimite 3.000 de cărţi poştale, gratuit, oriunde în ţară şi străinătate, cu ajutorul Poştei Române, a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, de unde provine tabloul, potrivit Agerpres.

"Este o bucurie că putem avea o serie de premiere la Iaşi. Iar aceste minunate lucruri se întâmplă cu ajutorul artei, a frumosului. Astfel, lucrarea Tiţian - Ecce Homo/ Iată Omul din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal va fi, din data de 9 mai 2024, de Ziua Europei, expusă la Iaşi, la Muzeul Municipal Regina Maria. Este cea mai valoroasă piesă muzeală expusă vreodată la Iaşi şi este pentru a doua oară în cei 207 ani de existenţă a Muzeului Naţional Brukenthal când această lucrare părăseşte Muzeul pentru a fi expusă în România. Singura lucrare din România şi din Europa de Est realizată de Tiţian a fost expusă în mai multe muzee din Europa, însă în România a fost prezentată pentru prima dată în cadrul expoziţiei Brukenthal exclusive la Art Safari Bucharest în 2023 şi acum la Iaşi. În cadrul expoziţiei, prin parteneriatul cu Poşta Română - Sucursala Regională Iaşi, peste 3.000 de cărţi poştale vor putea fi trimise în toată lumea gratuit. Este un fapt special, pentru care îi mulţumesc doamnei Laura Gabriela Limbau, director adjunct al Sucursaei Regionale Iaşi a Poştei Române", a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituţă.

Potrivit sursei citate, tabloul "Ecce Homo" de Tiţian va fi expus pentru prima dată, joi, la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi; această lucrare face parte din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, singura instituţie din România şi din estul Europei care are în colecţie o lucrare realizată de artistul italian. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, ora 17,00. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 5 iunie.

Provenienţa tabloului "Ecce Homo" de Tiţian din colecţia Brukenthal ar putea fi urmărită până la atelierul lui Tiţian.

"De-a lungul celor peste 450 de ani de când a fost creat, tabloul a trecut prin următoarele locaţii, colecţionari şi evenimente: Veneţia, cel mai probabil în casa sculptorului şi colecţionarului Allesandro Vittoria (după 1560/ 1565 până în 1608) şi în cabinetul de artă al bogatului negustor Bartolomeo della Nave (1608-1638); Anglia, unde a fost expediat din Veneţia până în mai 1638; Londra, conacul din Chelsea al lui James, al treilea marchiz şi primul duce de Hamilton (1639-1649), care a fost fosta reşedinţa regală a regelui Henric al VIII-lea al Angliei şi casa din copilărie a reginei Elisabeta I; Olanda, trimisă acolo după execuţia lui Hamilton la 9 martie 1649; Bruxelles, galeria arhiducelui Leopold Wilhelm găzduită în Palatul Coudenberg (c. 1650/ 1651-1656); integrată în primul catalog din lume al unei colecţii de artă, realizat de David Teniers ÎI în 1660; Viena, expusă în galeria Stallburg (1659-c. 1773/1776); trimisă de Brukenthal de la Viena la Sibiu între 1774-1777; găzduită la Sibiu, capitala provinciei Transilvania, în galeria privată Brukenthal (din 1783, la etajul al doilea al clădirii dinspre stradă), cu o întrerupere de câţiva ani în timpul Primului Război Mondial, când a fost trimisă spre păstrare la Viena, apoi la Budapesta (iarna 1914/ 1915-iunie 1919); restaurată la Sibiu sau la Viena (?), când probabil a fost scurtată în partea de jos cam la jumătate din palma dreaptă a lui Hristos (1899); furată din muzeu în 1968 şi găsită după 30 de ani, în 1998, în SUA; revenită în cele din urmă acasă, în 1998, în Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional Brukenthal, fiind înregistrată cu un nou număr de inventar", potrivit celor de la Muzeul Naţional Brukenthal.

Expoziţia "Tiţian. Ecce Homo" este organizată la Iaşi de Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi cu suportul Ministerului Culturii şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.