Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Marinescu, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Esport: 'Domnul Vizer e mentor al meu şi nu numai. Îl consider un tată'

FIJ
Marius Vizer judo

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Esport (IESF) şi director general al Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF), Vlad Marinescu, a afirmat, într-un interviu, pentru AGERPRES, că experienţele pe care le-a avut cu oameni din România, Statele Unite ale Americii şi Europa reprezintă cheia succesului său în organismele internaţionale.

În vârstă de 37 de ani, Marinescu a explicat şi ascensiunea rapidă pe care a avut-o în cadrul organismelor internaţionale, precizând că o contribuţie importantă a avut-o şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, pe care îl consideră "un tată", din acest punct de vedere.

Deşi a trăit în România doar primii trei ani din viaţă, Vlad Marinescu spune că întotdeauna s-a simţit român, chiar dacă a fost format la nivel educativ în sistemul american.

Vlad Marinescu, fiul preşedintelui Federaţiei Române de Arte Marţiale, sensei Florentin Marinescu, spune că sportul l-a ajutat în cariera sa, chiar dacă în perioada competiţională nu se gândea că va ajunge conducător al unor structuri sportive.

Fost sportiv, el a explicat că unul dintre obiectivele sale la conducerea Federaţiei Internaţionale de Esport este să determine cât mai mulţi jucători de esport să practice activităţi fizice.

AGERPRES: Aţi ajuns la vârful unor structuri sportive internaţionale la o vârstă la care unii sportivi nici măcar nu se gândesc să se retragă din activitate, care este secretul dumneavoastră?

Vlad Marinescu: În primul rând am fost norocos să am un mentor care mi-a dat oportunitatea să înţeleg, care mi-a explicat, cum ar trebui în viziunea sa să fie în funcţiune Federaţia Internaţională de Judo, cu evenimente în fiecare an, cu drepturi de televiziune vândute şi cu o structură care să funcţioneze. Având această oportunitate, şi mă refer la domnul Marius Vizer, am avut ocazia să fiu lângă el şi să implementez strategia şi viziunea lui în judo. Pe de altă parte, fiind un sportiv toată viaţa, tatăl meu fiind Florentin Marinescu, care este pionierul artelor marţiale în România, şi fără să am o opţiune, a trebuit să fac sport de când mă ştiu. Astfel, am putut să respect valorile şi principiile artelor marţiale, de onoare, de respect, încă de la cea mai fragedă vârstă. Aceasta a fost combinaţia prin care am reuşit să cresc rapid.

AGERPRES: Aţi practicat karate şi polo, vă gândeaţi când eraţi junior că veţi ajunge să conduceţi o federaţie internaţională, aţi fost pregătit pentru această etapă?

Vlad Marinescu: Cred că fiecare copil de pe planeta asta are nevoie să facă sport în ramura educaţiei pe care o primeşte, pentru a avea o viaţă onorabilă şi de succes. Eu când am făcut arte marţiale nu am ales să fac asta, am fost nevoit. Dedicând multe ore pe zi artelor marţiale şi ajungând să câştig campionatul de arte marţiale din Statele Unite de şapte ori, mi-a dat şi un sentiment de succes. Dar niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să fiu o persoană care să organizeze evenimente cu mari sportivi. Nu a fost un obiectiv pe care să-l simt de la o vârstă fragedă. Atracţia mea pentru administrare în sport a venit doar în momentul în care am ajuns la facultate, şi, lucrând alături de domnul Vizer, am primit această iubire de a organiza evenimente. Încă de la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde am avut ocazia să mă implic, am identificat o iubire mare a mea să coordonez toate ramurile organizaţionale la un eveniment internaţional, de la partea sportivă, la partea de sponsorizare, televiziuni, promovare, media, marketing şi tot ce înseamnă servicii pentru protocoale şi servicii pentru sportivi.

AGERPRES: V-aţi confruntat vreodată cu prejudecăţi ale străinilor în ceea ce îi priveşte pe români?

Vlad Marinescu: Este o întrebare foarte interesantă, poate şi din cauza educaţiei pe care am primit-o, combinată cu faptul că am trăit primii trei ani în România, după care pentru mulţi ani în Statele Unite ale Americii, apoi Ungaria, Elveţia, cu multe drumuri, pentru mine naţionalitatea nu a fost un factor care să determine succesul meu sau un alt tip de sentiment. Pur şi simplu energia depusă, experienţa şi efortul au fost apreciate de colegi şi de oamenii cu care am avut de-a face în lumea sportului. Nu a venit niciodată discuţia despre naţionalitate sau de unde provin. Poate că am fost norocos şi datorită faptului că şi eu judec la rândul meu oamenii după performanţa lor şi nu după originile lor.

AGERPRES: Care au fost punctele dumneavoastră forte atunci când aţi încercat să îi convingeţi pe alţii să vă voteze?

Vlad Marinescu: Am devenit preşedintele Federaţiei Internaţionale de Esport acum doi ani. Eu cred că orice faci în viaţa asta trebuie să o faci cu pasiune, eu m-am implicat în esport pentru că vreau ca toţi copiii de pe planeta asta care iubesc jocurile pe calculator, să facă şi sport fizic, pentru că eu sunt o persoană care am crescut, m-am clădit făcând sport toată viaţa, dar şi jocuri. Nu pot să văd copii care nu au sportul ca o componentă în viaţa lor. Adică umanitatea va suferi foarte mult, dacă nu promovăm sportul în rândul copiilor. De aceea eu m-am implicat în esport cu toată valiza de cunoştinţe pe care o aveam de la judo. Copiii au nevoie de sport şi de o educaţie în privinţa alimentaţiei pentru ca umanitatea să fie mai pozitivă, mai sănătoasă şi mai bucuroasă în viitor. Acestea au fost punctele mele prin care am încercat să îi conving.

AGERPRES: Nu credeţi că ar putea fi percepută această idee a dumneavoastră ca o contradicţie, pentru că oricine s-ar putea gândi că esport înseamnă jocuri pe calculator? Cum transmiteţi această idee, că e nevoie şi de mişcare fizică?

Vlad Marinescu: Vorbim de educaţia părinţilor şi de a celor care nu ştiu exact ceea ce înseamnă esport. Şi, automat, se gândesc că toţi copiii se joacă pe computer. Primul lucru pe care l-aş spune ar fi că şi eu stau toată ziua pe computer la muncă, sigur, nu mă joc jocuri, dar folosesc computerul. Şi joburile de astăzi sau de mâine implică folosirea computerelor. Oamenii de mâine trebuie să ştie cum să folosească computerele, să facă mai multe chestii în acelaşi timp, să lucreze într-o echipă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu un copil cu ochii în monitor şi cu căşti pe cap, care socializează cu oameni care vorbesc alte limbi, lucrează cu ei, au un obiectiv comun. Jucând jocuri pe calculator se deschide oportunitatea de a educa copiii, de a lucra în echipă. Acum sportul fizic şi esport nu se dau cap în cap. Sunt sigur de asta, pentru că trebuie făcute amândouă în armonie. Unul învaţă exerciţiile fizice şi altul dezvoltă puterea de a gândi, de a fi creativ şi de a munci în echipă. A existat ideea că esport fură sportivi de la sportul tradiţional, dar este departe de adevăr. Majoritatea celor care practică sport fizic practică şi sportul digital. Spre exemplu, cei care joacă în NBA, în timpul liber se joacă şi pe consolă. Esportul nu îl atrage pe sportiv, ei sunt deja acolo, ei joacă. Oamenii sunt acolo, sunt 3 miliarde de oameni care joacă, iar industria este de 170 de miliarde de dolari anul trecut. Şi ca să revin, cum încercăm noi la federaţia internaţională să păstrăm balanţa, noi avem mai multe activităţi în acest sens. Spre exemplu, eroii care sunt prezenţi la Campionatul Mondial, care vin la evenimentele noastre mari, transmit oamenilor mesaje că au nevoie şi de sport pentru o viaţă sănătoasă.

AGERPRES: Cât de legat sunteţi de România, simţiţi că aveţi o responsabilitate să reprezentaţi ţara la nivel internaţional?

Vlad Marinescu: România este ţara în care m-am născut, părinţii sunt născuţi în România, mama din Bistriţa-Năsăud, tata din Bucureşti, am sânge românesc. Este adevărat că am trăit în afara ţării mai mult, dar tot timpul când vin în România mă simt bine, mă simt fericit pe teritoriul românesc. Cred că răspunde întru totul întrebării dumneavoastră, sunt român, din părinţi români.

AGERPRES: Cât a contat în succesul dumneavoastră faptul că aţi fost educat în sistemul de învăţământ străin, credeţi că aţi fost avantajat?

Vlad Marinescu: Absolut, dar nu este vorba doar de faptul că am crescut în America. Cred că este vorba de o combinaţie de culturi, cărora le pot mulţumi pentru succesul pe care l-am avut. Faptul că am avut experienţa României, Americii, a Europei, cred că această combinaţie a culturilor şi având de-a face cu oameni din diferite ramuri, cred că asta a fost cheia.

AGERPRES: Aţi amintit despre relaţia dumneavoastră cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, spuneţi-mi, cât de mult vă ajută prin experienţa sa în funcţia de preşedinte pe care o ocupaţi la Federaţia Internaţională de Esports?

Vlad Marinescu: Este esenţială, am fost foarte norocos să îl am pe domnul Vizer ca mentor al meu şi nu numai. Îl consider un tată care mi-a dat educaţia şi oportunitatea de a avea astăzi această funcţie. Fără el în viaţa mea cred că astăzi nu aş munci în sport.

Vlad Marinescu, 37 de ani, a fost numit în funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale Esport (IESF), în mai 2020, după demisia lui Colin Webster. Anterior, el a fost vicepreşedintele organizaţiei, rol care este îndeplinit acum de şeicul Sultan Bin Khalifa Bin Sultan Al Nahayan.

Fondată în 2008, IESF este cea mai veche organizaţie care se ocupă de destinele sportului electronic, având peste 60 de naţiuni afiliate.

Vlad Marinescu este şi preşedintele Federaţiei de esport a Statelor Unite şi îndeplineşte şi funcţia de director general la Federaţia Internaţională de Judo, condusă de Marius Vizer.

Vlad Marinescu a fost şi director general al SportAccord şi pentru o perioadă preşedintele platformei RSportz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.