Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Voiculescu anunță că va crește rația de hrană a pacienților la minim 16 lei/zi

stirileprotv.ro
spital-mancare

Propunerea Ministerului Sănătăţii pusă în dezbatere publică privind alocaţia de hrană în unităţile sanitare va face câteva schimbări "de bun simţ", a afirmat, miercuri, ministrul Vlad Voiculescu, care a precizat că se stabileşte un nivel minim de 16 lei/zi/pacient.

Voiculescu a scris pe Facebook că se elimină plafonul maximal al alocaţiilor de hrană din spitale, o reglementare veche pe peste 10 ani, care a fost ajustată în 2016 şi "uitată apoi de guvernările ulterioare".

"Nivelul alocaţiilor de hrană se stabileşte de către conducătorul unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie; responsabilitatea trebuie să fie comună şi datele trebuie transmise la MS pentru transparenţă. Stabilim nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/zi/pacient - tocmai pentru a proteja pacienţii de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie. Ghid pentru alimentaţie sănătoasă în unităţile sanitare - de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul, cât şi Consiliul de administraţie, în evaluarea lor se va ţine cont de acest aspect", a explicat ministrul.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care prevede că nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare se stabileşte de către conducătorul acestora, cu avizul Consiliului de administraţie, iar nivelul minim este 16 lei/zi/pacient.

Persoanele diagnosticate cu tuberculoză şi tratate în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizaţie lunară de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulţi şi de 15 lei/zi pentru copii, mai stipulează proiectul.

Potrivit acestuia, pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, atât pentru bolnavii internaţi şi instituţionalizaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu, pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare care să asigure eficienţă în tratamentul cu medicamente antiretrovirale se vor acorda indemnizaţii lunare de hrană în cuantum de 16 lei/zi pentru adulţi şi de 15 lei/zi pentru copii.

"Prin prezentul proiect de act normativ se doreşte reglementarea modalităţii de stabilire a unui nivel minim pe care unităţile sanitare trebuie să îl acorde la stabilirea alocaţiilor de hrană/pacient - respectiv de 16 lei/pacienţi/zi. Începând cu data aprobării prezentei hotărâri de guvern, nivelurile alocaţiilor de hrană vor putea fi stabilite de către conducătorul unităţii sanitare cu aprobarea Consiliului de administraţie, urmând ca după stabilirea acestora să afişeze pe site-ul propriu aceste informaţii şi să le transmită totodată spre informare Ministerului Sănătăţii. Având în vedere că pentru pacienţii cu tuberculoză şi infecţie HIV/SIDA este necesară stabilirea unei indemnizaţii lunare de hrană pe toată perioada de boală, atât pentru pacienţii internaţi, cât şi pentru pacienţii trataţi în ambulatoriu conform prevederilor legilor specifice a fost stabilită o alocaţie de hrană în cuantum de 16 lei/zi/pacient adult respectiv 15 lei/zi/ pacient copil, la acelaşi nivel care este prevăzut în acest moment în HG 429/2008, cu modificările ulterioare", conform notei de fundamentare a proiectului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.