Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE - Concluzia lui Vlad Voiculescu: Nu există vinovați morali pentru întârzierea transferului în Belgia a muncitorului ars

capital.ro
Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a spus că nimeni nu este responsabil când a fost întrebat cine a vinovatul moral pentru întârzierea transferului în Belgia a muncitorului cu arsuri grave pentru ca avionul cu care era transferat s-a defectat.

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

„Cine considerați că este vinovatul moral pentru întârzierea transferului pacientului ars în Belgia?”, a fost intrebat luni, ministrul, la Parlament.

  • „Haideti sa definim lucrurile, pentru că dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer al tânărului aș fi înțeles să vorbim despre un autor moral. Există un ordin de ministru, al ministrului Sănătății, ministrului Afacerilor Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului din străinătate în care pot fi tratați arșii, cât și pentru efectuarea transferului. Acestea sunt două atribuții care sunt la DSU, dar nu putem să vorbim despre autor moral atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânșii, și anume: pe 20 a fost accidentul, pe 21 seara deja au primit înștiințarea cei de la DSU. Tot atunci au început să caute centre în Europa unde să poată fi transferat pacientul. De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce a fost posibil din punct de vedere tehnic. A existat o defecțiune a avionului, este un lucru pe care l-am aflat de la dr. Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluție alternativă, prin MApN, pacientul a fost transferat”, a spus Voiculescu.

Ministrul a precizat că îndoielile pe care le are și verificările care sunt realizate au legătură cu modul în care a fost tratat pacientul, după ce un medic din Belgia a spus că bolnavul nu fusese bine îngrijit în România.

  • „Nu putem compara cu lucruri din trecut și să căutăm un autor moral atâta timp cât nu a existat nici măcar o singură secundă să fie existat un loc în străinătate și cineva să fi refuzat transferul. M-am ocupat personal de asta, am sunat la DSU și de îndată ce transferul a fost posibil s-a și efectuat”, a precizat Voiculescu.

Pacientul decedat la spitalul din Belgia a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, apoi, în 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași.

Anterior, Vlad Voiculescu spunea că el a făcut tot ce se putea în acest caz și a indicat tot DSU:

„Procedura este foarte clară, stabilită. Pacientul, dacă nu poate fi tratat în România, trebuie să fie transferat cât mai curând în străinatate. Problema, dacă am înţeles eu bine, problema de fond este că în străinatate nu există foarte multe locuri în care aceşti pacienţi să fie transferaţi, pe de o parte de criza COVID şi există şi alte motive. În cazul de faţă, am înţeles ca a fost mai întâi o problemă legată de locul în care să fie transferat şi a existat o problemă legată de avionul de la DSU, care a fost rezolvată în câteva ore", a afirmat Voiculescu.

Bărbatul de 51 de ani care, în data de 20 ianuarie, a suferit o arsură prin electrocuţie pe aproximativ 64% din suprafaţa corporală şi politraumatism prin cădere de la înălţime şi care a fost transferat la un spital din Belgia a murit, a informat luni Ministerul Sănătăţii.

Pacientul fusese transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar, apoi, în data de 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată "din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naţionale, la Centre des Grands Brules - IMTR din cadrul Grand Hopital de Charleroi din Loverval, Belgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.