Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Plahotniuc ar fi folosit un trust din Noua Zeelanda pentru a transfera bani familiei sale din Elveția

Agora.md
Vladimir Plahotniuc

Fostul lider la Partidului Democrat din R.Moldova, Vladimir Plahotniuc, ar fi folosit un trust din Noua Zeelanda pentru a transfera bani familiei sale din Elveția, începând cu 2011. Informațiile au ieșit iveală în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare, în care apar în jur de 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali, în documente ale companiilor offshore, denumite Pandora Papers, conform deschide.md

Presa scrie că, print trust-ul din Noua Zeelandă, Plahotniuc ar fi transferat familiei sale circa 10 mln de Euro, iar în trust ar fi transferat circa 180 mln de dolari.

Vladimir Plahotniuc, oligarh și fost deputat în Parlamentul R.Moldova, se afla ultima dată în Turcia, după ce a fugit din țară în 2019. Autoritățile au emis apoi un mandat de arestare pe numele său, după ce nu a apărut în fața procurorilor Anticorupție .

Se presupune că Plahotniuc este implicat în mai multe fraude, inclusiv „Furtul Secolului”, în care un miliard de dolari a fost luat de la trei bănci în 2014.

Documentele din Pandora Papers arată că Plahotniuc a creat Otiv Trust în 2011 cu biroul Asiaciti din Noua Zeelandă cu sediul în Auckland.

În 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat oficial pe Plahotniuc „datorită implicării sale în corupție semnificativă”, ceea ce înseamnă că el și familia sa nu sunt eligibili să intre în Statele Unite.

Scurgerea masivă de date numită PandoraPapers scoate la iveală averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor, care și-au ascuns bogățiile prin offshore-uri.

Printre altele, ele dezvăluie cum Regele Iordaniei a adunat în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăți în Marea Britanie și Statele Unite, sau cum fostul premier britanic Tony Blair și soția acestuia au economisit 312.000 lire sterline în taxe de timbru atunci când au achiziționat o clădire de birouri la Londra.

Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, dar și faptul că premierul ceh, Andrei Babiș, care urmează să participe la noi alegeri la sfârșitul săptămânii viitoare, nu a declarat fiscal o companie de investiții offshore prin care și-a cumpărat două vile de lux în sudul Franței, în valoare de 12 milioane de lire sterline.

Examinarea acestor documente este cel mai mare proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI) – peste 650 de reporteri participă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.