Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a ordonat arestarea unei artiste care a criticat 'ofensiva militară' din Ucraina

BBC
Vladimir Putin

Justiţia rusă a anunţat miercuri arestarea unei artiste care a înlocuit etichetele unor produse comercializate într-un supermarket cu mesaje ce conţin "informaţii false" despre ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, informează AFP, potrivit agerpres.

Alexandra Skocilenko a fost plasată în arest provizoriu până pe 31 mai şi este acuzată că a distribuit "informaţii false" despre armata rusă, o infracţiune pedepsită cu mulţi ani de închisoare, a anunţat serviciul de comunicare al Tribunalului din Sankt Petersburg într-un comunicat.

Artista rusă "a plasat bucăţi de hârtie conţinând informaţii deliberat false despre acţiunile armatei ruse peste etichetele de preţuri" ale unor produse dintr-un supermarket, a precizat aceeaşi sursă.

"Este o infracţiune gravă", a adăugat instanţa rusă, considerând că artista era "motivată de o ostilitate politică faţă de Federaţia Rusă".

Această arestare şi vocabularul folosit pentru a o descrie ilustrează climatul tot mai ostil din Rusia împotriva oricărei voci care se exprimă împotriva ofensivei militare declanşate de autorităţile de la Moscova în Ucraina pe 24 februarie.

În virtutea unei legi recente, publicarea de informaţii considerate false de autorităţi despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă de 10 ani de închisoare sau chiar de 15 ani de închisoare în cazul "unor consecinţe grave" pentru militarii ruşi.

Simpla utilizare a cuvintelor "război" şi "invazie" pentru a descrie ofensiva militară din Ucraina şi evocarea civililor ucişi de soldaţii ruşi sunt suficiente pentru a face obiectul unor procese.

Alexandra Skocilenko, care se descrie drept o "artistă independentă", a criticat de mai multe ori intervenţia militară din Ucraina pe reţelele de socializare. Ea a fost condamnată la plata unei amenzi luna trecută după ce a participat la un protest faţă de ofensiva rusă.

Serviciul de comunicare al Tribunalului din Sankt Petersurg a raportat în ultimele zile mai multe cazuri ale unor persoane care au fost pedepsite pentru că şi-au exprimat opoziţia faţă de războiul din Ucraina.

Astfel, o femeie a fost condamnată marţi la o amendă de 30.000 de ruble (330 de euro) după ce a plasat mici banderole cu mesajul "Nu Războiului!" peste jucăriile expuse într-un magazin.

Kremlinul şi-a consolidat acţiunile de represiune în ultimele săptămâni, arestând mii de protestatari, blocând companii mass-media independente şi reţele de socializare şi folosind expresii precum "purificarea societăţii" şi "înlăturarea trădătorilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.