Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a publicat noul Concept de Politică Externă al Rusiei: SUA - dușman declarat + alianță cu India și China

vladimir putin

O nouă versiune a Conceptului de Politică Externă al Rusiei, aprobată de președintele rus Vladimir Putin, a fost publicată vineri. Acest document definește direcțiile, scopurile și obiectivele prioritare ale activităților internaționale ale Rusiei și reprezintă o foaie de parcurs pentru Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și alte ministere și departamente. STIRIPESURSE.RO vă prezintă în continuare principalele puncte.

„Rusia este o țară-civilizație originală, un bastion al lumii ruse și unul dintre centrele suverane de dezvoltare a lumii”, se arată în noul Concept. Moscova consideră cursul actual al Statelor Unite ca principala sursă de riscuri nu numai pentru sine, ci și pentru întreaga lume, și intenționează să elimine "rudimentele dominației" Washingtonului. Documentul subliniază că Rusia va construi relații cu alte state în funcție de politica lor față de aceasta și este pregătită să folosească forțele armate atât pentru a respinge, cât și pentru a preveni agresiunea împotriva sa sau a aliaților săi. Documentul are o lungime de 42 de pagini, este format din șase secțiuni și un total de 76 de paragrafe.

Rolul Rusiei în lume

„Președintele Rusiei determină principalele direcții ale politicii externe a țării și o reprezintă în relațiile internaționale.

Rusia este o civilizație de țară originală, o vastă putere eurasiatică și euro-pacifică, un bastion al lumii ruse. Acesta joacă un rol unic în menținerea echilibrului global de putere și în asigurarea dezvoltării pașnice a omenirii.

Atitudinea Federației Ruse față de alte state va fi determinată de natura politicii lor - constructivă, neutră sau neprietenoasă.

Federația Rusă, luând în considerare contribuția sa decisivă la victoria din al doilea război mondial, este unul dintre centrele suverane de dezvoltare a lumii.”

Despre securitate

„Rusia își poate folosi forțele armate pentru a-și apăra sau preveni un atac asupra sa sau a aliaților săi.

Federația Rusă pornește de la faptul că forțele sale armate pot fi utilizate în conformitate cu principiile și normele dreptului internațional.

Moscova încearcă să asigure securitatea în mod egal pentru toate statele, dar numai pe baza principiului reciprocității.

Federația Rusă va investiga presupuse cazuri de dezvoltare a armelor biologice și a toxinelor.

Rusia se va opune încercărilor de a interpreta în mod arbitrar principiile dreptului internațional consacrate în Carta ONU. ONU, ca platformă de coordonare a intereselor țărilor de frunte, este devalorizată artificial.

Moscova va acorda atenție neutralizării amenințărilor la adresa securității din partea statelor europene neprietenoase și a NATO.

Federația Rusă va dezvolta cooperarea militară și tehnico-militară cu aliații pentru a consolida securitatea regională.

Rusia își intensifică procesul de oficializare a frontierei de stat și a jurisdicției sale asupra teritoriilor pe care le administrează în cadrul dreptului internațional.”

Relațiile internaționale

„Rusia aspiră la un sistem de relații internaționale care va proteja identitatea și condițiile egale de dezvoltare pentru toate statele și extinderea participării țărilor în curs de dezvoltare la economia mondială.

Moscova sprijină eforturile internaționale de protejare a valorilor spirituale și morale universale și tradiționale.

Dezvoltarea dreptului internațional trebuie să țină seama de realitățile unei lumi multipolare.

Rusia consideră că prioritatea politicii sale umanitare este combaterea rusofobiei, protejarea limbii ruse, a culturii, a sportului, a Bisericii Ortodoxe Ruse și a luptei pentru adevărul istoric.

Federația Rusă va acorda o atenție prioritară îmbunătățirii mecanismelor internaționale de reglementare și protejare a mass-mediei.

Moscova observă o scădere a eficienței diplomației în fața unui deficit de încredere.

Federația Rusă va promova eforturile internaționale nepoliticizate pentru a limita impactul negativ asupra mediului.”

Relațiile cu Occidentul

„Rusia nu se consideră un dușman al Occidentului și nu este izolată de ea - mizează pe faptul că țările occidentale vor realiza inutilitatea conflictului cu Moscova și vor accepta multipolaritatea.

În același timp, prioritatea pentru Rusia va fi eliminarea "vestigiilor de dominație" ale Statelor Unite și ale altor state neprietenoase în afacerile mondiale, reducerea oportunităților acestora de a abuza de poziția lor în economie și crearea condițiilor pentru ca orice țară să renunțe la ambițiile neocoloniale și hegemonice.

Moscova consideră că cursul Washingtonului este principala sursă de riscuri pentru securitatea proprie și internațională, pentru pace și dezvoltarea justă a omenirii în ansamblu.

Abandonarea politicii anti-ruse și obținerea independenței față de Statele Unite ar afecta în mod favorabil securitatea și bunăstarea Europei.

Perspectivele formării relațiilor dintre Federația Rusă și Statele Unite depind de gradul de disponibilitate a Washingtonului de a renunța la utilizarea forței.

Federația Rusă intenționează să construiască relații cu statele anglo-saxone, în funcție de disponibilitatea lor de a abandona cursul anti-rusesc.”

Despre relațiile cu întreaga lume

„Eurasia ar trebui să se transforme într-un spațiu al păcii, stabilității, încrederii și prosperității - acesta este proiectul emblematic al Rusiei în secolul XXI.

Scopul principal în străinătatea apropiată este de a transforma regiunea într-o zonă de pace, bună vecinătate și prosperitate.

Rusia consideră că este deosebit de important să se aprofundeze legăturile cu centrele de putere globale prietenoase - India și China. Aceasta va contribui, de asemenea, la apariția Africii ca un centru influent de dezvoltare mondială și va spori cooperarea cu America Latină.

Rusia susține consolidarea potențialului și creșterea rolului SCO, BRICS, CSI, CSTO în lume. Moscova va acorda atenție sprijinirii integrării în cadrul asociațiilor din regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină.

Federația Rusă va consolida cooperarea cuprinzătoare reciproc avantajoasă cu civilizația islamică prietenoasă.

Rusia este împotriva politicii de divizare a liniilor în regiunea Asia-Pacific.

Rusia vizează o soluționare pașnică a problemelor internaționale din Arctica. Moscova este interesată să păstreze Antarctica ca spațiu demilitarizat al lumii.

Rusia stabilește sarcina de a asigura interesele țării în oceane, spațiul cosmic și spațiul aerian.

Federația Rusă va oferi sprijin cuprinzător Abhaziei și Osetiei de Sud, ai căror oameni au ales să aprofundeze integrarea cu aceasta.

Federația Rusă consideră că prioritatea sa este consolidarea cooperării în zona Mării Caspice.”

Economie

„Moscova încearcă să crească exporturile non-energetice cu o reorientare către statele care urmăresc politici neutre.

Federația Rusă va contribui la adaptarea sistemului monetar și financiar global la realitățile unei lumi multipolare.

Rusia încearcă să îmbunătățească condițiile de acces la piețele mondiale, să protejeze organizațiile, investițiile și bunurile Federației Ruse de discriminare.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.