Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a scăpat de un ghimpe în coaste

www.news.ro
Vladimir Putin apă inghetata

Organizaţia neguvernamentală Open Russia, fondată de fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic acerb al Kremlinului care trăieşte în prezent în exil în Occident, a anunţat joi că îşi încetează toate activităţile în Rusia pentru a-şi proteja membrii săi de riscul de a fi încarceraţi, relatează AFP şi Reuters.

Decizia Open Russia intervine în contextul represiunii declanşate de autorităţi împotriva activiştilor anti-Kremlin înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

"Am decis să ne oprim, să închidem birourile noastre regionale", a declarat directorul executiv al organizaţiei, Andrei Pivovarov, adăugând că această decizie este legată de o nouă lege examinată în prezent în parlament, care ameninţă cu închisoarea orice persoană care cooperează cu organizaţii considerate "indezirabile".

Andrei Pivovarov a precizat pe Facebook că "toţi membrii mişcării au fost excluşi, iar calitatea de membru le-a fost revocată pentru a evita eventuale urmăriri judiciare" viitoare.

Rusia a declarat "indezirabilă" organizaţia Open Russia, cu sediul central la Londra, în 2017, interzicându-i de fapt activităţile pe teritoriul rus, după care aceasta s-a autodizolvat în 2019. Dar colaboratorii ai săi şi-au continuat activitatea sub acelaşi nume, însă ca entitate separată pentru a încerca să se protejeze de urmăririle penale, dar această noua organizaţie Open Russia nu a fost niciodată înregistrată de Ministerul rus al Justiţiei.

Open Russia a fost lansată în 2014 pentru a unifica opoziţia proeuropeană din Rusia de către Mihail Hodorkovski, un oligarh arestat în 2003 şi care a stat zece ani la închisoare pentru "furt prin escrocherie la scară largă" şi "evaziune fiscală".

Graţiat în 2013, el s-a exilat în Europa, unde a fondat mai multe mişcări de opoziţie faţă de regimul preşedintelui Vladimir Putin.

Un proiect de lege discutat de deputaţii ruşi prevede înăsprirea pedepselor împotriva membrilor unei organizaţii considerate "indezirabile", potrivit termenului unei legi promulgate în 2015 de preşedintele Vladimir Putin. Calitatea de simplu membru al unei astfel de organizaţii poate fi pedepsită cu până la şase ani de închisoare. Legea a fost votată deja de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) într-o primă lectură şi nimeni nu se îndoieşte că ea va trece de parlament şi va fi semnată de preşedintele rus.

Autorităţile ruse au lansat o campanie pentru a împiedica opoziţia prodemocraţie să participe la alegerile legislativele programate pentru septembrie.

În martie, poliţia a întrerupt un forum organizat la Moscova de către un grup susţinut de Mihail Hodorkovski şi care urmărea pregătirea pentru viitoarele alegeri, arestându-i pe toţi participanţii la reuniune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat joi că spaţiul politic rus "nu se limitează în niciun caz la Open Russia" şi că este "mult mai bogat şi multiform", dar în care opoziţia "nesistemică", adică cea neagreată de Kremlin, nu-şi are loc, susţin observatori independenţi ruşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.