Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin a vorbit despre incidentul de la Minsk

vestidinrusia.ro
vladimir putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat, pentru prima dată, incidentul cu avionul companiei aeriene Ryanair, când, după aterizarea de urgență a aeronavei pe aeroportul din Minsk, au fost reținuți fondatorul canalului NEXTA, de pe rețeaua socială Telegram, Roman Protasevici și prietena acestuia, rusoaica Sofia Sapega. În cadrul întâlnirii cu omologul său belorus, Aleksandr Lukașenko, liderul rus a amintit de cazul aterizării avionului președintelui Boliviei, Evo Morales, în 2013, scrie agenția Lenta.ru.

”Atunci, avionul președintelui Boliviei a fost obligat să aterizeze. Președintele a fost evacuat din avion și… nimic, tăcere” – Vladimir Putin, despre incidentul cu avionul Ryanar.

Este vorba despre incidentul din 2 iulie 2013, când Morales se întorcea de la Forumul țărilor exportatoare de gaze naturale, eveniment găzduit de Moscova. Avionul lui a fost obligat să aterizeze la Viena, deoarece Italia, Spania și Franța au anulat în regim de urgență autorizația de folosire a spațiului lor aerian și a aeroporturilor acestor țări. Motivul a fost o declarație făcută în ajun, de către Morales, prin care a afirmat că este gata să ofere azil fostului agent al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, Edward Snowden.

Deși Morales avea imunitate prezidențială, avionul lui a fost inspectat în căutarea lui Snowden. După ce nu l-au găsit, aeronava a primit permisiunea de a-și continua drumul.

Cine sunt acești oameni

La întâlnirea cu Putin, Lukașenko a venit cu un geamantan de documente despre ceea ce se întâmplă în țara lui, în contextul aterizării cursei Ryanair. Președintele Republicii Belarus a declarat, de asemenea, că opoziția din țara sa încearcă să destabilizeze situația internă până la nivelul din vara anului 2020, când, în marile orașe, au avut loc ample proteste.

”Vă voi informa. Folosindu-mă de relația de încredere, am luat unele documente. Vi le voi arăta pentru a înțelege ce se întâmplă și cine sunt acești oameni” – Aleksandr Lukașenko despre reținerea lui Roman Protasevici și a Sofiei Sapega.

După evenimentele privind reținerea lui Protasevici, fostul candidat la președinția Republicii Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat o nouă etapă de proteste în republică. Ea a arătat că, din cauza acțiunilor autorităților, țara s-a aflat la un pas de izolare internațională și s-a transformat într-o ”pată neagră pe hartă”, ceea ce amenință cu un nou val de teroare la adresa cetățenilor, adăugând că ”nu mai este nimic de așteptat”.

Tihanovskaia a spus, de asemenea, că Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrel, i-a promis să introducă noi sancțiuni împotriva Minskului din cauza incidentului cu avionul Ryanair. Ea a mulțumit, totodată, statelor Europei pentru instituirea de restricții pentru zborurile spre Belarus și pentru folosirea spațiului aerian al acestor țări de către companiile aeriene beloruse.

Escaladare și explozie

Putin a definit reacția comunității internaționale la povestea cu avionul Ryanair drept ”o nouă escaladare” și o ”explozie de emoții”. Potrivit liderului rus, întâlnirea cu Lukașenko a fost programată înainte ca aeronava să efectueze aterizarea de urgență la Minsk.

”Stimate Aleksandr Grigorievici, vă mulțumesc că ați venit. Am convenit această întâlnire înainte de noua escaladare”, a amintit Putin, la care Lukașenko a adăugat: ”O explozie de emoții”.

”Da, o explozie de emoții”, a confirmat liderul rus, arătând că el și colegul belorus au ce discuta și fără această situație.

Principala agendă a reuniunii a fost dezbaterea chestiunilor de natură energetică și promovarea integrării în cadrul Statului Unional. Cu toate că, în ajunul discuțiilor, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, anunțase că din partea lui Lukașenko se așteaptă explicații legate de incidentul cu Ryanair și, în special, de reținerea Sofiei Sapega, cetățean rus, aflat acum într-un centru de detenție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.