Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin acuză că UE și SUA vor să destabilizeze Belarusul

proteste Belarus

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului, în contextul protestelor masive izbucnite după realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, anunță MEDIAFAX.

Rusia "observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus", a declarat joi după-amiază, potrivit cotidianului Le Figaro, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Citește și: După uciderea lui Emi Pian, clanul Duduianu este dinamitat! Decizie de ultimă oră a Tribunalului București

Rusia este principalul aliat al Belarusului. Cu toate acestea, înaintea scrutinului prezidenţial, Administraţia autoritaristă de la Minsk a acuzat Moscova că a trimis agenţi ai unei firme de securitate pentru destabilizarea Belarusului. Rusia a respins acuzaţiile, iar preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Aleksandr Lukaşenko pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost "nici liber, nici echitabil" a fost urmat de acţiuni de reprimare. Sute de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine, iar mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Citește și: Orban: ‘Diferența pe care noi o propunem este colosală. Suntem oameni serioși, oameni care trăiesc cu picioarele pe pământ’

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.