Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin face amenințări nucleare, la doi ani după război: 'Triada nucleară e la aproape 100%!' / Noi programe anunțate

The Times
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin îi salută pe ”eroii autentici ai poporului” care luptă pentru Kremlin în Ucraina, în urările sale cu ocazia Zilei ”Apărătorilor Patriei”, un omagiu adus vineri în Rusia forţelor armate, cu o zi înainte de marcarea a doi ani de la invazia Ucrainei, relatează AFP.

”În aceşti ultimi ani, întreprinderile complexului militaro-industrial au multiplicat producţia şi livrarea către trupe de arme tot mai cerute”, se felciită liderul de la Kremlin, arată News.ro.

"Astăzi, ponderea armelor și echipamentelor moderne în forțele nucleare strategice a ajuns deja la 95%, iar componenta navală a triadei nucleare - aproape 100%. Producția în serie a noilor rachete hipersonice Zircon a început. Testele altor sisteme de atac sunt finalizate. În decembrie anul trecut, noi submarine strategice au intrat în Marină. Chiar zilele trecute, la Kazan, patru transportoare de rachete Tu-160M au fost transferate forțelor armate", a spus Putin.

El a subliniat că activitatea de modernizare a Forțelor Armate se desfășoară sistematic și consecvent.

"În ultimii ani, întreprinderile din industria de apărare au înmulțit producția și furnizarea celor mai populare arme trupelor, în primul rând arme de înaltă precizie și vehicule aeriene fără pilot de diferite tipuri, tancuri, vehicule blindate, artilerie, precum și sisteme de apărare aeriană, război contra-baterie, echipamente de comunicații și recunoaștere", a spus președintele. El a mai spus că introducerea tehnologiilor de inteligență artificială în sfera militară este următoarea în linie.

Ucraina afirmă că Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone

Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone asupra unor ţinte din Ucraina de la invazia sa de acum doi ani, a declarat joi purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, citat de Reuters, arată News.ro.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 3.605 dintre drone, a spus el la televiziune schiţând amploarea atacului aerian al Rusiei asupra Ucrainei în cei doi ani de război de la invazia la scară largă din 24 februarie 2022.Ihnat a declarat că mici echipe mobile de vânători de drone doboară acum majoritatea dronelor trase asupra Ucrainei, inclusiv dronele Shahed de fabricaţie iraniană, iar rata lor de succes este ridicată.În cel mai recent atac, din noaptea de joi spre vineri, opt din cele 10 drone lansate de Rusia au fost doborâte deasupra a patru regiuni ucrainene, a declarat Ihnat.

După doi ani de război, Moscova controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014, deşi liniile de front au stagnat în mare parte în ultimele 14 luni. Apărarea Ucrainei a fost întărită de livrările de sisteme avansate de apărare aeriană de la aliaţii occidentali, inclusiv de rachetele Patriot din SUA. Ihnat nu a furnizat cifrele globale pentru această asistenţă, dar oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că au nevoie de mai multe arme din străinătate pentru a susţine efortul de război. De asemenea, numărul total al victimelor militare ucrainene nu este făcut public într-un război care a ucis sau a rănit sute de mii de oameni, a distrus oraşe, localităţi şi sate, a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele şi a pus alte sute de mii sub ocupaţie.

Ihnat a declarat că Rusia a prioritizat în această iarnă ţinte precum instalaţiile agricole, infrastructura portuară, producţia de armament şi sectorul de petrol şi gaze - o schimbare de tactică după ce iarna trecută s-a concentrat în principal asupra sistemului energetic, provocând pene de curent prelungite pentru milioane de oameni. Rusia susţine că trage doar asupra ţintelor militare, dar a recunoscut că a vizat infrastructura energetică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.