Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin anunță în ce condiții va opri războiul din Ucraina: Kievul trebuie să accepte

foreignaffairs.com
putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri, subliniind că aspiră la acest obiectiv şi îndemnând Kievul să accepte realitatea şi negocierile.

"Scopul nostru nu este să intensificăm conflictul, ci, dimpotrivă, să terminăm acest război, la acest lucru aspirăm. Toate conflictele armate se încheie prin negocieri. Cu cât Kievul va înţelege mai repede acest lucru, cu atât mai bine", a declarat Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă, potrivit cotidianului Le Monde, informează Mediafax.

"Rădăcinile popoarelor Rusiei şi Ucrainei sunt mai puternice decât cei care încearcă să ne divizeze", a afirmat Putin, acuzând alte naţiuni, inclusiv Statele Unite, că au încercat "mereu" să creeze diviziuni "în lumea rusă". "Eventualii noştri inamici, oponenţii noştri au visat mereu la acest lucru şi au făcut mereu acest lucru, au încercat să ne divizeze", a subliniat Putin.

În aceeaşi conferinţă de presă, liderul de la Kremlin a avertizat că există soluţii împotriva sistemelor antiaeriene Patriot, acuzând Washingtonul că a decis livrarea unor sisteme de acest tip Ucrainei pentru a prelungi conflictul. La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a acuzat Statele Unite şi Ucraina că nu ţin cont de preocupările Rusiei. "Până în prezent, putem constata că nici preşedintele Biden, nici preşedintele Zelenski nu au spus nimic care ar putea fi perceput ca fiind potenţiala voinţă de a asculta preocupările Rusiei", a afirmat Peskov.

Preşedintele Biden a reafirmat miercuri seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru Ucraina în contextul "agresiunii" militare a Rusiei şi a confirmat furnizarea de asistenţă militară suplimentară, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot. Biden a afirmat că Ucraina va decide cum se va încheia războiul cu Rusia, iar preşedintele Volodimir Zelenski a explicat, în conferinţa de presă de la Washington, că o "pace justă" presupune restabilirea integrităţii teritoriale. "Preşedintele Vladimir Putin nu are nicio intenţie de a pune capăt acestui război. Putin nu poate fi lăsat să câştige acest război. Preşedintele Zelenski va decide cum vrea să se termine acest război", a afirmat Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă împreună cu preşedintele Ucrainei.

La rândul său, Volodimir Zelenski a afirmat că nu va accepta niciun compromis pentru oprirea războiului cu Rusia. "Putin continuă să atace din ce în ce mai mult obiective civile, dar va eşua. O pace justă nu va implica niciun compromis" în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, a subliniat Zelenski.

Biden a subliniat că are aceeaşi viziune asupra păcii în Ucraina ca preşedintele Zelenski. "Cred că împărtăşim exact acceaşi viziune, a unei Ucraine libere, independente, prospere şi sigure, vrem amândoi să se încheie acest război. Şi se poate încheia astăzi dacă Putin ar avea măcar puţină demnitate şi ar face lucrul corect, adică retragerea trupelor. Dar acest lucru nu se va întâmpla acum. (...) Pentru Putin, este foarte important să vadă că eu şi preşedintele Zelenski suntem uniţi, două ţări împreună, pentru a ne asigura că el nu va avea succes", a afirmat Biden. Preşedintele SUA a explicat că aliaţii occidentali se concentrează pe asistenţa oferită Ucrainei "pentru a avea succes pe câmpul de luptă". "Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul nostru, cu ajutorul aliaţilor europeni şi al altora, iar dacă şi când preşedintele Zelenski va fi pregătit să discute cu ruşii, va putea reuşi acest lucru, întrucât va fi câştigat pe câmpul de luptă", a argumentat Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.