Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin bate cu pumnul în masă: acceptă evacuări din Mariupol numai cu o condiție

DW
Vladimir Putin

O a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol este aşteptată vineri, afirmă ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oţelăriei unde ultimii apărători ucraineni rezistă, conform BBC. Se crede că în buncărele combinatului se ascund şi aproximativ 200 de civili. Şeful ONU, Antonio Guterres, a afirmat că ar trebui făcut totul ca "oamenii să fie scoşi din această zonă de iad".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că forţele sale sunt pregătite să lase civilii să treacă în siguranţă, dar luptătorii trebuie să se predea. Preşedinte rus a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forţelor sale să izoleze întinsul sit industrial - care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi ca buncăr antinuclear şi are o reţea de tuneluri ascunse adânc în pământ - mai degrabă decât să încerce să preia controlul.

Totuşi, forţele ucrainene care au mai rămas în oţelărie - luptători din Regimentul Azov, puşcaşi marini, grăniceri şi poliţişti - spun că atacurile ruse continuă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, la rândul său, în discursul de noaptea trecută, că bombardamentele şi încercările ruşilor de a obţine cu forţa controlul asupra oţelăriei continuă. "Doar imaginaţi-vă acest iad. Şi sunt copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, în permanenţă moarte în jur", a spus el. Regimentul Azov a făcut publice imagini surprinse cu dronele în care se văd explozii la oţelărie, dar data filmărilor nu a putut fi verificată. Joi, un comandant al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a spus că apărătorii ucraineni duc "lupte grele, sângeroase" cu trupele ruseşti care au reuşit să pătrundă într-o parte a complexului. Însă Kremlinul a negat că forţele sale au încercat să ia cu asalt combinatul şi a insistat că a fost deschis un coridor umanitar, ca parte a unui armistiţiu de trei zile, care a început joi. Guterres a afirmat că o a treia operaţiune de evacuare a civililor din oraş era în desfăşurare şi ar ajunge în oraş vineri. Vicepremierul Ucrainei Irina Vereşciuk a declarat pe reţelele de socializare că acest lucru se va întâmpla în jurul prânzului.

Se crede că sunt cel puţin 20 de copii printre civilii care au rămas în oţelărie, iar proviziile de hrană şi apă se diminuează rapid. Duminică, un prim grup de civili a fost evacuat de la combinat. Filmările au arătat în principal femei şi copii care erau ajutaţi să meargă pe mormanele de moloz şi se îmbarcau într-un autobuz care nu mai avea geamuri. Rusia a lansat invazia în Ucraina în urmă cu 10 săptămâni, dar nu a reuşit să obţinută controlul complet asupra niciunuia dintre principalele oraşe ale Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.