Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin critică ingerinţa străină în Siria

vladimir putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat prezenţa forţelor străine în Siria, salutând totodată "daunele considerabile" provocate rebelilor şi jihadiştilor, cu prilejul primirii aliatului său Bashar al-Assad în Rusia, a anunţat marţi Kremlinul, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În cursul acestei rare întâlniri tete-a-tete între cei doi şefi de stat, care a avut loc luni, Putin a apreciat că "teroriştii au suferit pagube considerabile" în Siria, unde forţele guvernamentale controlează, potrivit lui, "90% din teritoriu".

Vladimir Putin a subliniat pe de altă parte, conform unui comunicat de la Kremlin publicat marţi, că "principala problemă" a Siriei o reprezintă interferenţa străină pe teritoriul său.

"Forţele armate străine, fără o decizie a ONU, fără acordul dvs., sunt prezente în anumite zone ale ţării, ceea ce este în mod vădit contrar dreptului internaţional şi nu permite depunerea eforturilor maxime pentru consolidarea ţării şi progresul pe drumul către reconstrucţie", a spus Putin.

El a asigurat totodată că Bashar al-Assad face "mult" pentru "a stabili un dialog cu adversarii politici".

Bashar al-Assad a salutat la rândul său "rezultatele semnificative obţinute de Rusia şi Siria în ce priveşte eliberarea teritoriilor ocupate de combatanţi şi distrugerea terorismului", conform transcrierii în rusă a remarcilor sale de către Kremlin.

El a admis, totuşi, că "procesele politice" întreprinse pentru a pune capăt războiului din Siria "s-au oprit", dând vina pentru acest lucru în special asupra "influenţei distructive" a "anumitor state".

"Unele state au impus sancţiuni poporului sirian ce pot fi caracterizate ca antiumane, antistatale şi nelegitime", a adăugat liderul sirian.

Rusia a intervenit militar în Siria în 2015, permiţând forţelor lui Bashar al-Assad să recâştige cea mai mare parte a teritoriului pierdut în favoarea rebelilor şi jihadiştilor; Moscova dispune de baze militare pe teritoriul sirian.

Mai multe runde de discuţii susţinute de ONU nu au reuşit să pună capăt violenţelor din Siria, care au provocat circa 500.000 de decese şi milioane de persoane strămutate de la începerea conflictului, în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.