Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin dă înapoi în privința utilizării armelor nucleare: 'Nu am înnebunit. Dacă sunt loviți, lovim ca răspuns'

foreignpolicy.com
putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut miercuri că actualul conflict din Ucraina a fost „lung” şi a minimizat riscul armelor nucleare, potrivit AFP, scrie news.ro.

„Nu am înnebunit, ştim ce sunt armele nucleare”, a spus Putin, vorbind prin videoconferinţă în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, o organizaţie pro-Kremlin.

După mai multe ameninţări de a le folosi din partea oficialilor ruşi în ultimele luni, el a subliniat că aceste arme sunt „un mijloc de apărare”, că sunt destinate unei „lovituri de răzbunare”.

Cu alte cuvinte, „dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns”, a spus şeful statului rus.

Cu toate acestea, „ameninţarea unui război nuclear este în creştere”, având în vedere confruntarea ruso-vestică din jurul Ucrainei, a menţionat el, dând vina pe americani şi europeni pentru această situaţie.

„Orice discuţie lejeră despre armele nucleare este absolut iresponsabilă”, a comentat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, câteva ore mai târziu.

Pentru cancelarul german Olaf Scholz, comunitatea internaţională a „tras o linie roşie” în Rusia şi a contribuit la reducerea riscului ca Moscova să recurgă la arme nucleare în Ucraina.

„Un lucru s-a schimbat deocamdată: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”, a declarat cancelarul într-un interviu acordat grupului de media german Funke şi cotidianului regional francez Ouest-France, care va fi publicat joi.

Vladimir Putin a justificat cu această ocazie încă o dată ofensiva lansată în urmă cu mai bine de nouă luni.

Deşi, „desigur, este un proces lung”, a recunoscut el.

„Operaţiunea militară specială” lansată pe 24 februarie trebuia să aibă ca rezultat o victorie fulgerătoare a Rusiei, dar armata ucraineană a forţat Rusia să renunţe în primăvară la Kiev, apoi în toamnă să se retragă în alte câteva regiuni.

Răspunzând unuia dintre interlocutorii săi miercuri, preşedintele rus a considerat totuşi că „apariţia de noi teritorii” a fost un „rezultat semnificativ pentru Rusia”.

„Marea Azov a devenit o mare interioară, este un lucru serios”, a proclamat el, referindu-se la această zonă maritimă care se învecinează cu o parte din sud-vestul Rusiei şi cu sud-estul Ucrainei al cărei întreg litoral este acum controlat. de Moscova.

În plus, Putin a susţinut în septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene, deşi controlul rusesc acolo este doar parţial şi luptele sunt zilnice.

Luna aceasta, trupele ruse au fost nevoite să se retragă din Herson, capitala regiunii de sud cu acelaşi nume pe care Rusia o consideră a ei. O retragere umilitoare care a urmat celei din septembrie a nord-estului Ucrainei.

Kremlinul negase mereu că ofensiva sa împotriva Ucrainei avea drept scop cucerirea de noi teritorii, pretinzând că vrea să apere populaţiile de limbă rusă şi să pună capăt alianţei dintre Kiev şi Occident, considerată ameninţată de Rusia.

Vladimir Putin a revenit şi la mobilizarea a 300.000 de rezervişti, civili, menţionând că doar jumătate dintre aceştia au fost dislocaţi imediat în Ucraina.

Anunţul acestei mobilizări provocase un exod al ruşilor peste hotare şi scotea în evidenţă problemele grave ale echipamentului armatei.

Pe front, bombardamentele au continuat miercuri cu şase civili ucişi şi cinci răniţi într-un atac rus asupra oraşului Kurakhové, lângă Doneţk, în est, unde se concentrează în prezent majoritatea luptelor.

În această regiune, „este o confruntare foarte dură, fiecare metru contează”, a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Miercuri, revista americană Time l-a desemnat pe Zelenski "persoana anului 2022".

"Pentru a dovedi că şi curajul poate fi la fel de contagios ca frica, pentru a inspira oamenii şi naţiunile să se unească în apărarea libertăţii, pentru a reaminti lumii fragilitatea democraţiei - şi a păcii -, Volodimir Zelenski şi Spiritul Ucrainei reprezintă personalitatea anului 2022", a scris editorul Edward Felsenthal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.