Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin e trădat de Minsk: Belarusul a anunțat că nu va permite invadarea Ucrainei de pe teritoriul său

putin lukasenko

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a salutat luni o discuţie telefonică ''pozitivă'' avută cu omologul său belarus, Viktor Khrenin, pe fondul temerilor privind o posibilă invazie rusă în Ucraina, inclusiv prin Belarus, ţară aliată a Rusiei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Cei doi miniştri au discutat despre măsuri de ''consolidare a climatului de încredere şi securitate în regiune'' şi au convenit asupra unui schimb de ataşaţi militari la exerciţiile militare ale fiecărei ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării ucrainean, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO A început teatrul rusesc: 'Bad boy' Serghei Lavrov face schimb de roluri și îi cere lui Vladimir Putin să încerce diplomația, nu războiul

''Îl percep ca pe un semnal pozitiv şi un prim pas către o cooperare fructuoasă'', a declarat ministrul ucrainean despre discuţia avută cu omologul său belarus, în timp ce Rusia şi Belarusul desfăşoară în prezent manevre militare comune pe teritoriul belarus nu departe de frontiera ucraineană.

Ministrul belarus i-a transmis omologului său ucrainean că ''poporul Ucrainei a fost şi va fi un popor frate pentru Belarus'', în timp ce ministrul ucrainean a asigurat că nu va exista nicio provocare şi nicio ameninţare din partea Ucrainei faţă de Belarus, pentru că acest lucru este ''pur şi simplu imposibil''.

Citește și: În așteptarea rușilor: Greci ucişi de soldaţi ucraineni, aproape de linia de contact din estul țării

Ministrul belarus ''m-a asigurat că nu există ameninţări la adresa Ucrainei dinspre Belarus'', a subliniat ministrul Oleksii Reznikov.

''La capitolul sporirii încrederii, părţile au convenit o vizită a ataşatului militar al Belarusului în Ucraina pentru a asista la exerciţiile Zametil 2022 (Furtuna de zăpadă 2022) şi a ataşatului militar ucrainean în Belarus la manevrele Hotărârea Aliată 2022'', a precizat Ministerul Apărării ucrainean.

Citește și: Vladimir Putin este gata să nu mai pornească războiul: Kremlinul renunță la toate condițiile, cu excepția uneia pe care Kievul e gata să o acceptat

Şi Ministerul Apărării din Belarus a transmis un comunicat în care menţionează că ''părţile au dezbătut chestiuni legate de starea actuală a cooperării în sectorul militar, punctele critice, precum şi paşi concreţi pentru consolidarea climatului de încredere şi securitate în regiune''.

Manevrele Zametil 2022 au început pe 10 februarie în mai multe poligoane militare din Ucraina, ca răspuns la manevrele comune ruso-belaruse ce au alarmat Kievul şi NATO, care se tem de o invazie rusească în Ucraina, la graniţa căreia sunt concentraţi zeci de mii de soldaţi ruşi.

Citește și: Victorie strategică de moment pentru Rusia: Ucraina anunță că ar putea renunța la candidatura sa la NATO

Statele Unite au cerut vineri cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean în următoarele 24 până la 48 de ore, susţinând că există o "posibilitate clară" ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing.

În replică, Rusia a denunţat ''isteria Casei Albe'' şi a afirmat din nou că nu intenţionează să atace Ucraina, iar în privinţa manevrelor Hotărârea Aliată 2022 a asigurat că soldaţii ruşi vor reveni în ţară de îndată ce acestea vor fi încheiate pe 20 februarie.

Citește și: Răsturnare de situație: Ucraina anunță că nu vrea să renunțe la aderarea în NATO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.