Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin i-a mulţumit papei Francisc pentru că a împrumutat Rusiei moaştele Sfântului Nicolae

Putin KGB

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a mulţumit papei Francisc pentru că a împrumutat Bisericii Ortodoxe racla cu moaştele Sfântului Nicolae şi a putea fi venerată de zeci de mii de credincioşi, relatează EFE. "Suntem foarte îndatoraţi sfântului părinte pentru această decizie care a fost adoptată la cererea patriarhului rus Kiril", a spus Putin la întâlnirea cu şeful Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt, Tawadros al II-lea.

Putin a explicat că acest acord a fost convenit în cadrul istoricei întâlniri dintre suveranul pontif şi patriarhul ortodox rus, la Havana în februarie 2016, într-o primă încercare de a rupe peste o mie de ani de schismă. Credincios fervent, Putin s-a dus la catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru a se închina în faţa moaştelor Sfântului Nicolae, patronul Rusiei, a informat Kremlinul.

Pentru prima oară după circa o mie de ani fragmente de oase ale Sf. Nicolae, una dintre figurile cele mai îndrăgite în Biserica Ortodoxă Rusă, au fost aduse dintr-o biserică italiană în Rusia şi întâmpinate de mulţimi uriaşe de credincioşi ortodocşi veniţi să se roage. Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate în mod obişnuit în Bazilica Sf. Nicolae din Bari, Italia. Moaştele marelui sfânt al ortodoxiei sunt păstrate într-o raclă de marmură cu geam blindat, sub o lespede de 32 tone, fără a putea fi vazute şi fără să fi părăsit vreodată oraşul.

Duminică 21 mai, patriarhul Kiril a primit cu mare fast racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, procesiunea fiind transmisă in direct de postul de televiziune Rusia-24. A fost prima oară când fragmentele de oase ale celui care a inspirat figura lui Moş Crăciun au fost mutate din locul lor de păstrare, conform Agerpres.

La ora 18:00, toate clopotele bisericilor ortodoxe din Moscova au început sa bată, inclusiv clopotele de la Kremlin. Sfântul Nicolae a trăit în sec. al IV-lea. După moarte, comercianţi italieni i-au luat trupul din Myra, astăzi Turcia, şi l-au adus în Italia. Relicvele sunt expuse în catedrala moscovită până la mijlocul lunii iunie. Apoi vor merge în Sank. Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, după care pe 12 iulie se vor întoarce la Bari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.