Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin își întinde brațul lung până în Orientul Mijlociu: proiect strategic inaugurat în Egipt

Operation World
Egipt harta

Vladimir Putin își întinde brațul lung până în Orientul Mijlociu: proiect strategic inaugurat în Egipt

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi au inaugurat marţi lucrările de construcţie a unei noi unităţi la centrala nucleară Dabaa din Egipt, prin legătură video, în timp ce Moscova avansează cu ambiţiile sale nucleare globale, transmite Reuters, relatează News.ro.

Centrala electrică este construită de corporaţia de stat rusă Rosatom, la un cost raportat de 30 de miliarde de dolari, şi va consta din patru unităţi cu o capacitate combinată de 4,8 gigawaţi. Cei doi preşedinţi au deschis construcţia celei de-a patra şi ultimei unităţi, potrivit presei de stat egiptene. "Cooperarea dintre cele două ţări ale noastre continuă şi se dezvoltă. Egiptul este un prieten apropiat al nostru şi un partener strategic", a spus Putin.

Situația Egiptului

Egiptul, care se confruntă cu o cerere crescândă de energie de la o populaţie de 105 milioane de locuitori, încearcă să se poziţioneze ca un hub energetic regional, care exportă energie electrică în ţările vecine, şi să îşi diversifice sursele de energie. De când Sisi a devenit preşedinte în 2014, ţara a dezvoltat o capacitate excedentară pentru generarea de energie electrică, dar se confruntă cu întreruperi de curent încă din vara trecută, după ce valurile de căldură au mărit cererea de răcire a spaţiilor interioare. Producţia de gaze naturale folosite pentru generarea de energie a scăzut, de asemenea, iar Egiptul a recurs la arderea de păcură poluantă în unele centrale electrice, încercând să menţină pasul exporturilor de GNL - o sursă importantă de valută. „Introducerea energiei nucleare în mixul energetic... este crucială pentru satisfacerea cererii tot mai mari de energie electrică”, a spus Sisi.

Relațiile Rusia - Egipt

Moscova şi Cairo au semnat un acord în 2015 pentru ca Rusia să construiască o centrală nucleară în Egipt, Rusia acordând Egiptului un împrumut pentru a acoperi costul construcţiei. În altă regiune, Rusia ajută la implementarea construirii proiectului de energie nucleară Kudankulam, în statul indian Tamil Nadu, din sudul Indiei, precum şi a centralei nucleare Paks din Ungaria şi a primei centrale nucleare a Turciei, în Akkuyu. Corporaţia nucleară de stat rusă Rosatom lucrează şi în China şi Bangladesh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.