Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin le oferă cetăţenie rusă străinilor care luptă pentru Moscova şi familiilor acestora

Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin garzi

Vladimir Putin a semnat joi un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor, relatează Reuters, informează News.ro.

Decretul precizează că persoanele care au semnat contracte în timpul a ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa militară specială" în Ucraina pot solicita să obţină paşapoarte ruseşti pentru ei înşişi şi pentru soţii, copiii şi părinţii lor. Aceştia trebuie să furnizeze documente care să arate că au semnat contractele pentru o perioadă de cel puţin un an.

Printre cei eligibili se numără persoanele care au semnat contracte cu forţele armate regulate sau cu alte "formaţiuni militare" - o descriere care s-ar putea aplica unor grupuri precum organizaţia de mercenari Wagner.

Măsura pare să aibă ca scop crearea unor stimulente suplimentare pentru străinii cu experienţă militară pentru a-i tenta să se alăture forţelor ruseşti.

Moscova nu publică date cu privire la numărul de străini care luptă de partea sa în Ucraina. Cu toate acestea, Reuters a relatat anterior despre cubanezi care s-au înrolat în armată în schimbul unor bonusuri echivalente cu valoarea a peste 100 de de salarii medii lunare cubaneze, precum şi despre trei africani recrutaţi de Wagner, dintre care doi au fost ucişi în luptă.

Un raport declasificat al serviciilor de informaţii americane a evaluat că Rusia are 315.000 de soldaţi morţi şi răniţi în războiul din Ucraina, adică aproape 90% din personalul pe care îl avea când a început conflictul, a declarat luna trecută pentru Reuters o sursă familiarizată cu aceste informaţii.

Rusia a înrolat 300.000 de oameni în plus în septembrie 2022, în prima sa mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Au existat speculaţii persistente că ar putea repeta mişcarea - nepopulară - poate după următoarele alegeri prezidenţiale din martie, în care Putin ar urma să câştige fără probleme un nou mandat de şase ani. Cu toate acestea, Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu este necesară o nouă mobilizare, deoarece sute de mii de bărbaţi au semnat anul trecut voluntar contracte pentru a deveni soldaţi profesionişti.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu au dezvăluit amploarea pierderilor suferite în cele 22 de luni de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că armata sa a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni, iar parlamentul de la Kiev a început joi să examineze un proiect de lege contestat care ar înăspri şi extinde regulile de mobilizare.

Pe de altă parte, Putin a semnat la 18 decembrie 2023 un decret prin care simplifică procedura de obţinere a cetăţeniei ruse pentru cetăţenii din Republica Moldova, Kazahstan şi Belarus. În reacţie, prim-ministrul de la Chişinău, Dorin Recean, a calificat decizia lui Putin drept o încercare a regimului de la Moscova de a recruta „carne de tun” pentru invazia rusă asupra Ucrainei. În prezent, în Rusia se află între 150 000 şi 200 000 de cetăţeni moldoveni, scrie NewsMaker.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.