Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, mesaj pentru români: 'Stalin a încorporat în URSS și a transferat Ucrainei câteva pământuri care au aparținut anterior României'

vladimir putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit în discursul său din 21 februarie 2022, prin care a recunoscut independența Donețkului și Luganskului, despre formarea Ucrainei. El le reamintește românilor, polonezilor și ungurilor că Iosif Stalin, fostul lider sovietic, le-a luat bucăți din țările lor pentru a forma Ucraina.

„Situația din Donbass a ajuns într-un stadiu critic, acut. Vă vorbesc direct astăzi nu numai pentru a vă explica ce se întâmplă, ci și pentru a vă informa cu privire la deciziile luate, precum și la potențialii pași suplimentari.

Aș dori să subliniez din nou că Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, cultură și spațiu spiritual. Aceștia sunt camarazii noștri, cei mai dragi nouă – nu doar colegii, prietenii și oamenii care slujeau cândva împreună, ci și rudele, oameni legați prin sânge, prin legături de familie.

Din timpuri imemoriale, oamenii care trăiesc în sud-vestul a ceea ce a fost istoric ținutul rusesc s-au numit ruși și creștini ortodocși. Acesta a fost cazul înainte de secolul al XVII-lea, când o porțiune din acest teritoriu s-a alăturat statului rus, și după.

Ni se pare că, în general vorbind, știm cu toții aceste fapte, că aceasta este o cunoaștere comună. Cu toate acestea, este necesar să spunem măcar câteva cuvinte despre istoria acestei probleme pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, pentru a explica motivele din spatele acțiunilor Rusiei și ceea ce ne propunem să realizăm.

Așadar, voi începe cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia sau, mai precis, de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început practic imediat după revoluția din 1917, iar Lenin și asociații săi au făcut-o într-un mod care a fost extrem de dur cu Rusia - prin separarea, ruperea a ceea ce este istoric rusesc. Nimeni nu a întrebat milioanele de oameni care trăiesc acolo ce părere au.

Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic (n.r.: război mondial), Stalin a încorporat în URSS și a transferat Ucrainei câteva pământuri care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a dat Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat Crimeea departe de Rusia dintr-un motiv oarecare și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei modern.

Dar acum aș dori să concentrez atenția asupra perioadei inițiale a formării URSS. Cred că acest lucru este extrem de important pentru noi. Va trebui să-l abordez de la distanță, ca să spun așa.

Vă reamintesc că după Revoluția din octombrie 1917 și după Războiul Civil care a urmat, bolșevicii au început să creeze o nouă statalitate. Au avut dezacorduri destul de serioase între ei în această privință. În 1922, Stalin a ocupat atât funcțiile de secretar general al Partidului Comunist Rus (bolșevic) cât și de comisarul poporului pentru afaceri etnice. El a sugerat construirea țării pe principiile autonomizării, adică acordarea republicilor – viitoarele entități administrative și teritoriale – puteri largi la aderarea la un stat unificat.

Lenin a criticat acest plan și a sugerat să facă concesii naționaliștilor, pe care îi numea „independenți” la acea vreme. Ideile lui Lenin despre ceea ce a echivalat în esență cu un aranjament de stat confederativ și un slogan despre dreptul națiunilor la autodeterminare, până la secesiune, au fost puse la baza statului sovietic. Inițial, acestea au fost confirmate în Declarația privind formarea URSS din 1922, iar mai târziu, după moartea lui Lenin, au fost consacrate în Constituția sovietică din 1924.

Acest lucru ridică imediat multe întrebări. Prima este într-adevăr cea principală: de ce a fost necesar să-i liniștim pe naționaliști, să satisfacem ambițiile naționaliste în continuă creștere la periferia fostului imperiu? Ce rost avea să transferăm către noile unități administrative, adesea formate în mod arbitrar – republicile unionale – teritorii vaste care nu aveau nimic de-a face cu ele? Permiteți-mi să repet că aceste teritorii au fost transferate împreună cu populația a ceea ce a fost istoric Rusia.

Mai mult, acestor unități administrative li sa dat de facto statutul și forma de entități naționale ale statului. Asta ridică o altă întrebare: de ce a fost necesar să se facă daruri atât de generoase, dincolo de visele cele mai sălbatice ale celor mai zeloși naționaliști și, pe deasupra, să se acorde republicilor dreptul de a se separa fără nicio condiție de statul unificat?”, a spus Vladimir Putin, potrivit administrației prezidențiale din Rusia.

Vezi și: VIDEO - Armata rusă a intrat în Donbas! Coloane de vehicule de 'menținere a păcii' intră în estul Ucrainei .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.