Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, precizari privind recrearea Uniunii Sovietice

putin w

Vladimir Putin nu-i va abandona pe mâna nationalistilor ucraineni pe rusii care traiesc în sud-estul Ucrainei si nu doreste sa recreeze fosta Uniune Soovietica, a declarat presedintele rus într-un documentar, "Ordinea publica", difuzat duminica de televiziunea publica rusa.

Moscova afirma ca nationalistii ucraineni reprezinta o amenintare la adresa minoritatii ruse si ucrainennilor rusofoni din regiune. Peste 9.000 de oameni au fost ucisi în confruntari armate, în estul Ucrainei, între trupe separatiste proruse si ucrainene, începând din aprilie 2014.

"Pornim de la un singur lucru, si anume ca nu putem abandona oamenii care traiesc în sud-vestul (Ucrainei) ca sa fi mâncati de nationalisti", a spus Putin, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.

"Nu e nimic exagerat în aceasta pozitie", a apreciat liderul de la Kremlin.

Putin a dezmintit acuzatii formulate de catre observatori independenti si presa potrivit carora trupe nationale ruse iau parte la conflictul din estul Ucrainei. Însa el a recunoscut vineri, în cnferinta de presa anuala, ca Rusia are personal în estul Ucrainei care efectueaza anumite sarcini militare.

El a mai declarat, citat de RIA Novosti, ca Rusia va continua sa-si consolideze arsenalul nuclear, dar a adaugat ca Moscova nu va recurge la "marele bat nuclear".

Rusia nu are ca obiectiv sa recreeze URSS, a dat asigurari Putin în acest documentar difuzat duminica de televiziunea publica rusa, exprimându-si regretul ca "nimeni nu vrea sa(-l) creada", relateaza AFP.

"În ceea ce priveste Ucraina si fostul spatiu sovietic, sunt convins ca pozitia partenerilor nostri occidentali nu are legatura cu interesele Ucrainei. Ea este legata de încercarile lor de a împiedica restabilirea URSS", a declarat el în acest documentar intitulat "Ordinea mondiala".

"Dar nimeni nu vrea sa ne creada, nu vrea sa creada ca nu avem ca obiectiv sa recream Uniunea Sovietica", a continuat Vladimir Putin, al carui interviu pentru acest documentar a fost înregistrat dupa conferinta sa de presa anuala.

De la începutul crizei ucrainene, în care presedintele prorus Viktor Ianukovici a fost îndeppartat de la putere dupa mai multe luni de manifestatii proeuropene în Piata Maidan, la Kiev, diplomatia rusa reproseaza occidentalilor faptul ca ar continua "politica de îndiguire" creata de catre Statele Unite cu scopul de a contracara fosta URSS, în timpul Razboiului Rece.

În acest context, Putin si-a exprimat îngrijorarea fata de "modernizarea (...) periculoasa" a armelor nucleare americane instalate în Europa.

"Bineînteles ca este periculos. De ce? pentru ca armele noastre nucleare tactice nu au un caracter strategic fata de Statele Unite, ele nu le ating teritoriul. Însa armele americane din Europa îl pot atinge pe al nostru", a continuat presedintele rus.

"În acest sens, ele reprezinta pentru noi un caracter strategic si un mare pericol", a adaugat el.

"Rusia, care face parte dintre marile puteri nucleare ale lumii, trebuie sa încerce sa modernizeze aceasta arma", a insistat el.

Evocând operatiunile militare efectuate în ultimul decendiu de catre armate occidentale în Afganistan, Irak sau Libia, Vladimir Putin a denuntat totodata atitudinea Occidentului, care se crede "infailibil", în timp ce a afirmat întotdeauna ca "pozitia sa este sa actioneze cu grija".

"Nu trebuie sa-ti promovezi, în mod automat sau mecanic, propriile reprezentari ale democratiei, ale binelui si raului, în fata altor tari si altor popoare care au alte culturi, religi sau traditii", a declarat el.

Însa, este de parere presedintele rus, nimeni nu l-a ascultat, deoarece, "se pare, ei (occidentalii) se cred infailibili. Dar atunci când trebuie sa-ti asumi responsabilitatile, nu mai e nimeni".

Produs de postul public rus de televiziune Rossiia 1, acest film documentar, în care apar si fostul director FMI Dominique Strauss-Kahn si fostul presedinte pakistanez Pervez Musharraf, a fost difuzat duminica seara la Moscova, dupa ce a fost difuzat anterior, în curul zilei, în estul Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.