Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, prima reacție după distrugerea barajului din Ucraina: 'O crimă barbară a Kievului!'

vladimir putin

Președintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a subliniat că Kievul, la „sugestia Occidentului”, continuă „să agraveze situația și folosește metode teroriste, un alt exemplu fiind atacul asupra hidrocentralei Kahovka”, a relatat serviciul de presă al Kremlinului în urma conversației.

Vladimir Putin a declarat că autoritățile de la Kiev, la „sugestia curatorilor lor occidentali, continuă să facă un pariu periculos pe escaladarea ostilităților, să comită crime de război, să utilizeze în mod deschis metode teroriste și să organizeze sabotaje pe teritoriul rusesc. Un bun exemplu în acest sens este acțiunea barbară de distrugere a hidrocentralei Kahovka din regiunea Kherson, care a dus la o catastrofă ecologică și umanitară la scară largă", se arată în raport, relatează TASS. Șefii de stat au convenit să își continue dialogul personal în mod regulat.

Ce spune Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că sute de mii de oameni au rămas fără acces normal la apă potabilă.

"Teroriştii ruşi au dovedit încă o dată că sunt o ameninţare pentru tot ce este viu. Distrugerea unuia dintre cele mai mari rezervoare de apă din Ucraina este absolut deliberată. Cel puţin 100 de mii de oameni trăiau în aceste zone înainte de invazia rusă. Cel puţin zeci de mii sunt încă acolo. Sute de mii de oameni au fost lăsaţi fără acces normal la apă potabilă. Serviciile noastre, toţi cei care pot ajuta oamenii, sunt deja implicaţi. Dar nu putem ajuta decât pe teritoriul controlat de Ucraina. În partea ocupată de Rusia, ocupanţii nici măcar nu încearcă să ajute oamenii. Acest lucru demonstrează încă o dată cinismul cu care Rusia îi tratează pe oamenii ale căror pământuri le-a cucerit şi ceea ce Rusia aduce cu adevărat Europei şi lumii" - a scris Zelenski pe Telegram.

Context dificil

Circumstanţele care au dus la prăbuşirea barajului sunt încă subiectul unor acuzaţii reciproce, dar cu siguranţă nu a fost o întâmplare faptul că s-a întâmplat la doar o zi după ce contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei părea să se declanşeze, notează BBC. Din punct de vedere strict militar, există un fel de logică brutală în ceea ce s-a întâmplat marţi. Temându-se de atacurile ucrainene în orice punct de-a lungul unei linii de front de 1.400 de kilometri, pare probabil că ruşii să fi decis să elimine singurul punct de trecere viabil peste Nipru, la sud de oraşul Zaporojie, scrie BBC, relatează News.ro.

Liderul instalat de Rusia în Hersonul ocupat, Vladimir Saldo, a declarat că sunt afectate între 22.000 şi 40.000 de persoane. Saldo susţine că distrugerea barajului a fost cauzată de Ucraina, dar a lucrat în favoarea armatei ruse.

Reacția României la incident

Președintele Klaus Iohannis a condamnat Rusia, marți, pentru aruncarea în aer a barajului de la hidrocentrala Kahovka din sudul Ucrainei.

FOTO - Dezvăluirile care aruncă o altă perspectivă asupra barajului care a cedat în Ucraina: era avariat înainte să cedeze (CNN)

Este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantități semnificative, spune Tanczos Barna, după ce în spațiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru. Ministrul Mediului a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Ruslan Strilets (Continuarea aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.