Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan și Hassan Rohani au bătut palma pentru Siria: Fac un CONGRES NAȚIONAL

Preşedinţii rus, turc şi iranian s-au pus de acord miercuri, la finalul unui summit consacrat crizei siriene, asupra organizării unui viitor ”congres” care să reunească, în Rusia, regimul şi opoziţia siriene, a anunţat Vladimir Putin, relatează AFP.

”Preşedinţii Iranului şi Turciei au susţinut iniţiativa unui congres naţional sirian” la Soci, în sud-stul Ruisiei, a declarat Putin după ce s-a întreţinut cu omologii săi turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian Hassan Rohani, scrie news.ro.

Citește și: Prețul pentru EXIL? Câți bani ar fi primit nepotul Regelui Mihai pentru a nu se mai întoarce în România

El a adăugat că organizarea acestui ”congres”, a cărui dată nu a fost încă stabilită, va servi ca un ”stimulent” în vederea soluţionării conflictului în cadrul procesuluii de pace organizat la Geneva sub egida ONU.

Preşedintele Erdogan a anunţat la rândul său că Ankara, Moscova şi Teheranul urmează ”să se coordoneze în vederea pregătirii congresului naţional sirian”, potrivit declaraţiilor sale traduse în rusă.

Citește și: Un gigant de proporții își mută producția din China la subsidiara din România: Cine este și ce produs nou vrea să producă

”Declaraţia noastră comună este primul pas care reflectă această nouă cooperare”, a adăugat Erdogan.

Preşedintele turc a precizat, ulterior, potrivit unor declaraţii transmise de televiziunea turcă, că ”excluderea unor elemente teroriste, care ameninţă atât unitatea politică şi integritatea teritorială a Siriei cât şi securitatea noastră naţională, va continua să facă parte din priorităţile Turciei”.

Citește și: Regele Hagi, părăsește România? Ce ofertă tentantă a primit de la arabi

Erdogan se referea astfel la gruparea kurdă PYD şi la aliatul său armat YPG.

”Să nu se aştepte nimeni să ne vadă acceptând să ne aştezăm în aceeaşi structură (...) cu o organizaţie teroristă”, a adăugat el, părând să se delimiteze astfel de poziţiile celor doi omologi ai săi.

Citește și: Declarații inedite ale ministrului Muncii: „Noi n-am spus niciodată că prin acest transfer de contribuții cresc salariile” .

Preşedintele iranian Hassan Rohani a salutat, în ceea ce-l priveşte, o întâlnire ”foarte utilă” şi a anunţat că ministerele de Externe şi reprezentanţii serviciilor speciale ale celor trei ţări se vor întâlni înainte de organizarea acestui ”congres naţional sirian”.

În deschiderea acestui summit, Putin a dat asigurări că vede ”o adevărată şansă” să se pună capăt războiului care devastează Siria din 2011 şi care s-a soldat cu peste 330.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

Citește și: UBER face o mutare fulger: Cu ce mare producător de mașini a bătut palma și ce plănuiesc cei doi giganți .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.