Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin şi Angela Merkel, îngrijoraţi de situaţia din Libia

Current Time - TV english
Vladimir Putin Volodimir Zelenski

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au avut luni o discuţie telefonică în care au subliniat importanţa evitării unei agravări suplimentare a situaţiei din Libia şi necesitatea reluării dialogului pentru soluţionarea conflictului armat din această ţară, transmite agenţia EFE potrivit Agerpres.

''Vladimir Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei de a continua să sprijine eforturile de mediere ale Germaniei şi ONU'', a semnalat Kremlinul, adăugând că cei doi lideri au abordat şi situaţia din estul Ucrainei, după summitul cvadripartit desfăşurat săptămâna trecută la Paris, precum şi problema transportului gazelor ruseşti către UE.

Periferia capitalei libiene Tripoli este de câteva zile scena unor lupte puternice între miliţiile Guvernului de Uniune Naţională (GNA) şi aşa-numita Armată Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, care a anunţat joi lansarea unei ofensive ''definitive'' pentru cucerirea capitalei.

Forţele GNA susţin că au reuşit să oprească o incursiune a trupelor lui Haftar în apropierea fostului aeroport internaţional din Tripoli, o poziţie strategică pentru apărarea capitalei.

Mareşalul Khalifa Haftar a lansat pe 4 aprilie cu autoproclamata sa Armată Naţională Libiană (ANL) o ofensivă împotriva capitalei, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU. Circa 1.500 de persoane au fost de atunci ucise şi peste 5.000 rănite, în timp ce alte 100.000 au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, devenind refugiaţi interni.

Mareşalul Haftar beneficiază de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei şi Franţei, în timp ce guvernul recunoscut de ONU este susţinut politic şi militar de Turcia şi Qatar.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.