Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin şi Xi Jiping s-au întâlnit la Moscova. Președintele rus și cel chinez vor semna 30 de acorduri comerciale și politice

www.dailystar.com.lb
Vladimir Putin

Vladimir Putin l-a primit miercuri pe preşedintele chinez Xi Jiping, cu scopul de a da ”un nou impuls” apropierii lor din ultimii ani, într-un context de tensiuni exacerbate cu Statele Unite, relatează news.ro.

Cele două puteri îşi afişează înţelegerea în timp ce se confruntă, din motive diferite, cu o perioadă dificilă în relaţiile lor cu americanii.Războiul comercial între Beijing şi Washington a trecut la un nou palier în weekend, care-i umbreşte perspectivele economice. Relaţiile ruso-americane, afectate deja de numeroase crize, sunt otrăvite de acuzaţii de amestec rus în alegerie americane, de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Citește și: Mesaj cutremurător pentru Carmen Dan! Scrisoarea sfâșietoare apărută după uciderea polițistului din Timiș

Xi Jinping, care a sosit joi la prânz la Moscova, a fost primit de către preşedintele rus la negocieri menite să conducă la semnarea a aproximativ 30 de acorduri.

”Sunt convins că această vizită va conduce la noi succese impresionante” în relaţiile bilaterale, ”care vor fi din ce în ce mai bune”, a declarat Xi la începutul întâlnirii sale cu Putin, la Palatul Mare Kremlin.

Citește și: Undă verde! O companie-gigant face sute de angajări în România

”În aceşti ultimi ani, relaţiile între Rusia şi China au atins un nivel fără precedent, inclusiv mulţumită participării dumneavoastră directe”, a subliniat la rândul său Vladimir Putin, exprimându-şi certitudinea că ”această vizită va da un impuls puternic suplimentar dezvoltării legăturilor bilaterale”.

Întâlnirea este urmată de o recepţie în onoarea liderului chinez, iar apoi de o seară la Teatrul Bolşoi, cu ocazia a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor între cele două ţări.

Citește și: Șeful Poliției, dezvăluire în cazul polițistului ucis: ‘La sfârșitul săptămânii’

După programul moscovit, Xi vizitează fosta capitală a ţarilor, unde este invitat de onoare, joi şi vineri, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, principala întâlnire de afaceri în Rusia, la care sunt aşteptate 17.000 de persoane.

Această vizită de stat - cel mai înalt nivel al vizitelor în străinătate în protocolul diplomatic - este ”un eveniment crucial pentru relaţiile noastre bilaterale”, a dat asigurări Putin, amintind că Uniunea Sovietică a fost ”prima ţară care a recunoscut Republica Populară chineză, la o zi de la proclamarea sa” în 1949.

Citește și: Un greu din PSD îl face praf pe Liviu Dragnea: ‘Să scăpăm de acest personaj’

Xi Jinping şi Vladimir Putin urmau să semneze, la finalul discuţiilor lor, la Moscova, o Declaraţie Comună cu privire la ”consolidarea relaţiilor parteneriatului global şi cooperării strategice, care intră într-o nouă eră”, potrivit consilierului Kremlinului Iuri Uşakov.

Tradiţionala ”diplomaţie a panda” chineză s-a activat şi ea, iar Xi Jiping oferă doi pada uriaşi Grădinii Zoologice din Moscova.

POZIŢII ”FOARTE APROPIATE”

Într-un context de tensiuni puternice între Rusia şi Occident, schimburile comerciale între Moscova şi Beijing au crescut cu 25% în 2018 şi au atins un nivel-record de 108 miliarde de dolari, potrivit Kremlinului.

Citește și: Ascensiune fulminantă a lui Rareș Bogdan! Ce va conduce – ‘Votul a fost unanim’

Rusia, a cărei economie este aspru afectată de sancţiuni europene şi americane din 2014, din cauza crizei ucrainene şi anexării Crimeei, ”este pe cale să se reorentieze cu adevărat dinspre piaţa europeană către piaţa chineză”, constată analistul rus Aleksandr Gabuiev de la Centrul Carnegie din Moscova.

China a devenit, de asemenea, ”un investitor foarte important” în economia rusă şi îşi menţine finanţările publice şi private în Rusia, în contextul în care din ţară pleacă alţi actori străini, şi anume din cauza sancţiunilor, explică el pentru AFP.

În ceea ce priveşte politica, antanta între cei doi membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU, care votează adesea la unison, pare stabilă.

Citește și: S-a dat ok-ul! O tranzacție importantă a fost aprobată pe piața farmaceutică

”Poziţiile Rusiei şi Chinei sunt foarte apropiate sau coincid întru totul în majoritatea dosarelor internaţionale”, ca programul nuclear nord-coreean, războiul din Siria, criza din Venezuela sau Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care urmează să fie discutate în cadrul acestei vizite, a precizat Uşakov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.