DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vladimir Putin susține că s-a gândit câteva luni la elaborarea articolului despre Ucraina: 'Situația o impunea'

Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că s-a gândit câteva luni la elaborarea articolului despre Ucraina. Iar denumirea ”articol” este, potrivit șefului statului, o denumire convențională, ”deoarece este ceva mai mult decât un articol”, relatează agenția Rosbalt.

Este un material analitic, bazat pe fapte, evenimente istorice, pe documente istorice”, a spus Putin, citat de biroul de presă al Kremlinului.

În ceea ce privește ideea de a scrie acest material, Putin a arătat că oamenii care se ocupă de lucruri cotidiene nu se gândesc, de regulă, la problemele expuse în articol.

Citește și: Textul integral al articolului analitic al președintelui rus Vladimir Putin, dedicat temei ruso-ucrainene

Iar situația impunea ca noi să privim mai atent în ce fel de lume trăim, cine suntem, care sunt relațiile noastre cu rudele și cu vecinii noștri cei mai apropiați. De aceea a apărut această idee, în acest sens”, a adăugat președintele.

În opinia sa, în Ucraina a demarat o muncă intensă la proiectul ”Anti-Rusia”, iar acest lucru nu putea să nu neliniștească Moscova.

Dar mai sunt câteva circumstanțe care m-au determinat să apar chiar astăzi cu acest material. În Ucraina sunt mulți, sunt milioane de oameni care vor restabilirea relațiilor cu Rusia”, a adăugat el. ”Sunt și forțe politice care se pronunță în favoarea acestei normalizări. Dar, după toate probabilitățile, lor nu li se oferă nici un fel de șanse de a-și realiza planurile politice”.

Putin a adăugat, de asemenea, că a adresat articolul său popoarelor ambelor țări și ”sponsorilor” conducerii politice a Ucrainei.

«Eu nu împart în ”lor” sau ”nouă”. În material am scris că este o singură comunitate. De aceea, l-am adresat nouă, tuturor: celor care trăiesc în Rusia de astăzi și celor care trăiesc în Ucraina de astăzi», a explicat președintele.

Putin este convins că autoritățile Ucrainei trebuie să analizeze atent articolul său înainte de a-l supune discuțiilor. În același timp, el crede că articolul este destul de dificil de combătut, pentru că materialul se bazează pe documente istorice. Cu toate acestea, Putin și-a exprimat speranța că îngrijorările Rusiei ”vor fi luate în serios” de acele forțe care au început ”explorarea militară” a teritoriilor Ucrainei.

Președintele a subliniat că Rusia nu trage pe nimeni în alianță cu ea, ci caută compromisuri cu partenerii săi.

Articolul lui Putin a fost publicat la 12 iunie, în limbile rusă și ucraineană. În material, președintele Rusiei definește zidul apărut între cele două țări drept o mare nenorocire și o tragedie. În opinia șefului statului, ”cel mai respingător este faptul că, în Ucraina, rușii sunt obligați nu doar să se dezică de rădăcinile lor, de generațiile strămoșilor, dar și să creadă că Rusia este dușmanul lor”.

Referindu-se la Donbass, Putin a scris că autoritățile de la Kiev nu au nevoie de această regiune.

«Și voi spune un lucru: Rusia nu a fost și nu va fi niciodată ”Anti-Ucraina”. Cum ar trebui să fie Ucraina, asta să decidă cetățenii ei», a concluzionat președintele.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a arătat că, deocamdată, nu a citit în detaliu articolul, menționând că este dispus ca unele aspecte să le discute în cadrul unei întrevederi personale [cu Putin].

În unele părți, pe care le-am citit, am văzut o muncă profundă. Președintele Federației Rusie a consumat mult timp, pentru că acolo este multă muncă de arhivă”, a spus Zelenski, citat de publicația Korrespondent. ”Ei bine, eu nu pot decât să invidiez faptul că președintele unei mari puteri poate aloca atâta timp pentru un volum de muncă atât de detaliată”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.