Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin vorbește despre avionul doborât în Siria: Ce s-ar fi întâmplat, de fapt

www.newsweek.com
Vladimir Putin Bashar al-Assad

Preşedintele rus Vladimir Putin a explicat marţi incidentul legat de avionul militar rusesc, care a căzut în largul coastelor Siriei, printr-o "succesiune de circumstanţe accidentale tragice", părând să adopte un ton conciliant faţă de Israel, pe care armata rusă l-a desemnat principalul responsabil pentru doborârea aparatului de recunoaştere rusesc Il-20, cu 15 persoane la bord, de către apărarea antiaeriană siriană , potrivit AFP.

El a asigurat de asemenea că reacţia armatei ruse va consta în special în consolidarea securităţii militarilor ruşi desfăşuraţi în Siria din septembrie 2015 în sprijinul armatei lui Bashar al-Assad, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vești bune pentru o anumită categorie de bugetari-Se anunță o nouă minivacanță luna viitoare

"Aceasta arată ca o succesiune de circumstanţe accidentale tragice", a insistat preşedintele rus în cadrul unei conferinţe de presă, refuzând să compare incidentul legat de avionul de recunoaştere rusesc cu cel în care un avion de vânătoare rus a fost doborât de către armata turcă în noiembrie 2015. Atunci, între Moscova şi Ankara a izbucnit o criză diplomatică gravă.

" Nu Israelul a doborât avionul nostru", a spus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Kremlin, susţinută împreună cu premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită în Rusia.

Citește și: Anchetă de proporții în România! Ce nereguli făceau operatorii de telefonie

Un avion de recunoaştere rus Il-20 a fost doborât luni seara, la aproximativ 30 km de coastă, de apărarea antiaeriană siriană, care a răspuns unui atac iniţiat - conform Ministerului Apărării rus - de patru F-16 israeliene.

Totuşi, Putin a adăugat că aprobă comunicatul dat publicităţii anterior de Ministerul Apărării rus, care consideră Israelul drept principalul responsabil de pierderea avionului rusesc prin atacurile sale "ostile".

Citește și: Un cunoscut retailer din România a data lovitura- Vânzari record

Dar, în timp ce armata rusă îşi rezervă "dreptul să riposteze", preşedintele rus a explicat că reacţia Moscovei va consta în a consolida apărarea armatei ruse desfăşurate în Siria:"Acestea vor fi măsuri pe care toată lumea le va observa", a asigurat Putin, fără să ofere mai multe detalii.

Luni seara, un avion Iliuşin (Il)-20 a fost doborât din eroare - potrivit Moscovei- de apărarea antiaeriană siriană. Aceasta a deschis focul pentru a intercepta rachete israeliene care - conform sursei menţionate - vizau depozite de muniţii în provincia Latakia (nord-vest), bastion al preşedintelui Bashar al-Assad.

Citește și: Acum s-a aflat! Cine avea cel mai mare salariu pe vremea lui Nicolae Ceaușescu – Fostul dictator nu a fost cel mai bine plătit om din România în perioada în care a condus țara

Incidentul cu avionul rusesc doborât, din greşeală, de sirieni este cel mai grav între cei doi aliaţi, după ce Moscova a intervenit militar la sfârşitul anului 2015 în Siria în favoarea regimului de la Damasc, slăbit în faţa rebelilor şi a jihadiştilor, notează AFP.

Aparatul de tip Il-20, utilizat în general în misiuni de recunoaştere, a fost doborât de un sistem de rachete S-200 (de fabricaţie rusă), toţi cei 15 membri ai echipajului pierzându-şi viaţa, a indicat marţi Ministerul Apărării rus.

Citește și: Este oficial! Actul a fost publicat în Monitorul Oficial – Cine primește mai mulți bani . .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.