Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin vrea cu orice preț eliberarea unui asasin al FSB: Aleksei Navalnîi ar putea fi inclus în schimb

Reuters.com
Aleksei Navalnîi

Președintele Federației Ruse Vladimir Putin vrea cu orice preț eliberarea Vadim Krasikov, un membru al FSB și apropiat de liderul de la Kremlin. Acesta se află în închisoare în Germania și, pe diferite căi, Putin a transmis Germaniei că ar fi dispus să-l elibereze chiar pe Aleksei Navalnâi, la schimb cu Vadim Krasikov. În negocieri sunt implicați și americanii, care ar dori ca în schimbul lui Krasikov să fie eliberați doi cetățeni ai SUA, aflați în pușcăriile din Rusia.

Schimbul de prizonieri între Occident și Rusia care l-ar putea include și pe opozantul lui Putin - Aleksei Navalnîi ar fi dorit chiar de liderul de la Kremlin, potrivit informațiilor publicate Wall Street Journal.

Motivul este revenirea unui om important pentru președintele Rusiei. Vladimir Putin ar fi insistat în ultimii ani pentru eliberarea lui Vadim Krasikov, 58 de ani, presupus membru al serviciilor speciale (FSB). La schimb ar putea fi oferiți fostul pușcaș american Paul Whelan, pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținuți sub acuzația de spionaj, sau pe Aleksei Navalnîi. Totuși, obiectivul principal pentru SUA este eliberarea propriilor cetățeni, subliniază WSJ.

Cine este Vadim Krasikov

Vadim Krasikov se află în închisoare în Germania, după ce a fost condamnat la închisoare pe viață, fiind găsit vinovat de asasinarea disidentului cecen Zelimkhan Khangoshvili. În 2019. Krasikov l-a împușcat în spate și de două ori în cap într-un parc din Germania, plin de copii și părinți. Instanța germană a stabilit atunci că rusul Krasikov era ofițer al serviciului de informații FSB, fiind însărcinat cu realizarea de asasinate pe teritoriul străin. Înainte de pronunțarea sentinței, în 2021, Putin i-ar fi cerut consilierului său de securitate să analizeze un schimb de prizonieri pentru a-l elibera pe Krasikov. Potrivit declarațiilor date sub anonimat de oficiali occidentali publicației americane WSJ, Putin a încercat de mai mulți ani să obțină eliberarea lui Krasikov pe diferite căi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.