Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Voronin: Unirea s-ar fi întâmplat dacă depindea de Chișinău și București

News.ro
Vladimir Voronin

Unirea Republicii Moldova cu România ar fi avut deja loc, dacă aceasta ar depinde de deputaţii PAS proromâni din parlamentul moldovenesc şi de Bucureşti, consideră preşedintele PCRM, fostul preşedinte Vladimir Voronin.

După cum transmite Infotag, joi seară, pe postul TVC-21, el a spus că România, la aderarea la Uniunea Europeană, ar fi trebuit să semneze un acord cu Moldova privind inviolabilitatea frontierelor, dar ea a refuzat categoric, transmite Știri.md.

"Bucureștiul oficial a refuzat să semneze un astfel de acord cu noi, deşi aceasta este o condiţie obligatorie pentru o ţară care aderă la UE", a spus el.

Vorbind despre neutralitatea Republicii Moldova, fostul președinte a spus că "neutralitatea Republicii Moldova se respectă doar din punct de vedere formal".

"De fapt, nu există neutralitate. Vedem alunecări şi mișcări evidente către Occident. Cât înseamnă numai declarațiile prim-ministrului nepieptănat al Marii Britanii, Boris Johnson, despre înarmarea Moldovei până la nivelul NATO", a spus liderul comuniștilor moldoveni.

El consideră că ar fi fost mai oportun ca Moldova să încheie un acord privind garantarea neutralităţii sale cu România, Ucraina sau Rusia.

"Ar trebui să ne dăm seama ce să facem în continuare cu armata, dar nu încercăm să o înarmăm. Oare Moldova urmează să lupte cu vecinii săi - Ucraina şi România, unde, aşa cum spun autorităţile actuale, se află fraţii noştri", a menţionat Voronin, întrebându-se care ar fi potențialul adversar al Moldovei.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, Voronin a spus: "Aş dori ca acţiunile militare să se sfârşească mâine şi părţile să se aşeze la masa negocierilor. Războiul de o sută de ani dintre Anglia şi Franţa s-a încheiat oricum prin pace. Şi acest conflict trebuie să se încheie cât mai curând posibil".

Întrebat despre o posibilă escaladare în Moldova, Voronin a spus că "nu crede acest lucru şi nu admite acest lucru".

Răspunzând unei întrebări despre situaţia cu exploziile din Transnistria, liderul PCRM a spus că "ei acolo sunt verificaţi...".

"Sunt provocați, dar sunt grozavi, rezistă. Autoritățile lor nu fac declarații provocatoare, fapt pe care îl susțin", a conchis Voronin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.