Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Voi propune o circulară pentru a asigura decontarea din fonduri europene inclusiv a echipamentelor de protecţie medicală, anunţă ministrul Fondurilor Europene

Inquam Photos/ Octav Ganea
Marcel Bolos

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, duminică, într-o intervenţie la Digi 24, că va propune o circulară care să ajungă la unităţile sanitare din teritoriu, prin care să se asigure decontarea din fonduri europene inclusiv a echipamentelor de protecţie medicală ale medicilor şi personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor de COVID-19, potrivit Agerpres.

"Din fonduri europene urmează să decontăm partea de echipamente medicale, echipamentele de protecţie medicală, iar pentru România, în plus faţă de rezerva pe care o avem, în limita unui plafon de 350 de milioane de euro, vom asigura decontarea echipamentelor medicale pe care le va procura fie Ministerul Sănătăţii, fie Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, fie unităţile sanitare, fie, după caz, autorităţile publice locale.

Chiar în cursul zilei de mâine (luni, 30 martie 2020, n.r.), după o discuţie pe care o voi avea cu domnul prim-ministru (Ludovic Orban, n.r.), voi propune o circulară care să meargă la unităţile sanitare din teritoriu pentru ca să limpezim modalitatea de decontare din fonduri europene a echipamentelor medicale.

Citește și: Streinu Cercel solicită convocarea CSAT: 'E momentul ca președintele României să se implice în mod direct. Nu mai avem timp'

Pe lângă ventilatoare, sisteme de monitorizare, injectomate, inclusiv partea de laringoscoape, toate aceste echipamente medicale care sunt necesare în momentul de faţă, vom asigura inclusiv decontarea echipamentelor de protecţie medicală ale medicilor şi personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor.

Aici intră de la mănuşi pentru protecţia mâinilor, combinezoane, dezinfectanţi, tot ce înseamnă echipamente de protecţie medicale, un efort pe care România îl face în momentul de faţă pentru ca să asigurăm decontarea unei cantităţi cât mai mari de echipamente medicale pentru ceea ce înseamnă acţiunile ce se desfăşoară n momentul de faţă de unităţile sanitare", a declarat ministrul de resort.

Boloş a susţinut că, pentru Ordonanţa Militară 4, există o propunere din partea ministerului pe care îl conduce pe partea de decontare a echipamentelor medicale, ce va fi discutată la nivel de Guvern.

"Pentru Ordonanţa Militară 4 noi avem o propunere de decontare a echipamentelor medicale. O vom discuta la nivel de Guvern şi la nivelul Ministerul Fondurilor Europene.

E vorba de acel fond de 350 de milioane de euro pe care l-am menţionat şi în limita căruia urmează să decontăm echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală şi vrem să limpezim mecanismul de decontare, astfel încât spitalele, autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care, în această perioadă, achiziţionează echipamente medicale, să aibă siguranţa şi să ştie ce metodologie să urmeze pentru ca banii să i se poată deconta cheltuielile pe care le-au efectuat", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a precizat, totodată, că, în ceea ce priveşte decontarea banilor europeni pentru achiziţiile de echipamente medicale efectuate în această perioadă, banii ar putea fi decontaţi de la Bruxelles cel târziu pe data de 31 decembrie 2020.

"În momentul de faţă, achiziţia poate fi realizată din fondurile proprii ale spitalelor sau ale autorităţilor publice locale, dacă acestea alocă fonduri în acest sens.

Mai apoi, pe baza achiziţiei realizate să decontăm din fonduri europene, aşa cum am menţionat. Decontările durează, pentru că trebuie lansat un apel de proiecte, aşa cum prevede Regulamentul Comisiei Europene, trebuie evaluate cererile de finanţare, apoi cererile de rambursare şi de abia în pasul următor are loc decontarea.

Noi estimăm că, în intervalul 15 octombrie - 31 decembrie (2020, n.r.), cel târziu, toţi cei care au făcut cheltuieli în această perioadă pentru echipamentele medicale să aibă banii viraţi în cont", a subliniat oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.