Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volksblatt, cel mai vechi cotidian din Liechtenstein, se închide după 145 de ani de existenţă

nonguvernamental.org
news stiri presa jurnalism jurnalisti

După 145 de ani de existenţă, cel mai vechi cotidian din Liechtenstein, Liechtensteiner Volksblatt, se închide, victimă a scăderii veniturilor din publicitate şi abonamente, relatează marţi France Presse.

"Soarta este pecetluită: Volksblatt este desfiinţat", a anunţat marţi editorul Liechtensteiner Volksblatt AG, care va fi şi el închis.

Ziarul, fondat în 1878, îşi va înceta apariţia la începutul lunii martie, la o dată ce urmează a fi stabilită, potrivit Agerpres.

Decizia a fost luată în unanimitate marţi de adunarea generală a editurii, confruntată cu absenţa perspectivelor economice "pe termen lung" pe o piaţă atât de mică precum Liechtenstein, un principat de 160 km pătraţi şi 39.000 de locuitori, situat între Elveţia şi Austria.

Într-un comunicat, editura a reamintit că mediul s-a schimbat puternic în ultimii ani pentru presa scrisă, odată cu scăderea veniturilor din publicitate, din care "o parte considerabilă astăzi merg către companii precum Google şi Facebook", şi reducerea constantă a abonamentelor pe hârtie.

Foarte puţini cititori au fost altfel dispuşi să plătească pentru conţinutul online, în timp ce creşterea "exorbitantă" a preţului hârtiei a contribuit la tulburarea perspectivelor.

Recent, tirajul Liechtensteiner Volksblatt a fost de doar 3.800 de exemplare, faţă de 9.000 în 2015, potrivit agenţiei de presă elveţiene ATS.

Un plan social a fost pus în aplicare pentru cei treizeci de colaboratori vizaţi şi s-a ajuns la un acord pentru ca abonaţii Liechtensteiner Volksblatt să poată primi acum celălalt mare cotidian al ţării, Vaterland.

Odată cu dispariţia Volksblatt, Partidul Cetăţenesc Progresist (FBP) - una dintre cele două formaţiuni care domină de decenii viaţa politică a principatului - "îşi pierde vocea", scrie ATS.

Dar Vaterland, în mod tradiţional apropiat de celălalt mare partid, Uniunea Patriotică (VU), a dat asigurări că va avea o schimbare de stil pentru a se adapta noului peisaj media.

"După dispariţia Volksblatt, redacţia Vaterland a îmbrăcat rapid o haină nouă (statut editorial) şi acum vrea să informeze într-un mod obiectiv şi neutru faţă de partide", şi-a anunţat cotidianul cititorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.