Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski a demis doi judecători de la Curtea Constituţională. 'Ameninţă independenţa statului şi securitatea naţională', spune președintele Ucrainei

Rador
Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis sâmbătă prin decret doi judecători de la Curtea Constituţională, informează dpa.

Şeful statului a apreciat că preşedintele instanţei, Aleksandr Tupiţki, şi colegul acestuia Aleksandr Kasminin "ameninţă independenţa statului şi securitatea naţională", anunță AGERPRES.

Cei doi judecători fuseseră numiţi de fostul preşedinte Viktor Ianukovici în 2013. Acesta a fugit în Rusia în februarie 2014, după trei luni de proteste de stradă care au dus la răsturnarea sa de la putere.

În decret, Zelenski invocă o decizie parlamentară care consideră că mandatul lui Ianukovici din 2010-2015 a reprezentat o "acaparare ilegală a puterii".

Raed Arafat, supărat că oamenii nu respectă regulile și cozile din magazine. Ce spune despre un lockdown total

Preşedintele îl suspendase deja pe Tupiţki din decembrie anul trecut. Judecătorul este vizat de o anchetă preliminară, fiind suspect printre altele de influenţarea unor martori. Presa ucraineană a afirmat că el a convins un martor să depună o mărturie mincinoasă într-un dosar legat de privatizarea unei fabrici de maşini-unelte.

Curtea Constituţională a atras deja aversiunea lui Zelenski prin respingerea unor prevederi împotriva corupţiei solicitate de creditorii occidentali ai Ucrainei, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional.

Conform Constituţiei Ucrainei, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi demişi doar dacă au fost condamnaţi, menţionează dpa. Şase din cei 18 magistraţi ai instanţei sunt numiţi de preşedinte. Mandatele celor doi judecători demişi urmau să se încheie în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.