Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski a vorbit cu Emmanuel Macron: Francezul i-a spus că îi va trimite și mai multe arme pentru a răpune Rusia

Agerpres - Reuters
Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi că a avut o conversaţie "lungă şi semnificativă" la telefon cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, despre războiul din Ucraina, informează Reuters.

"Am discutat despre cursul ostilităţilor, despre operaţiunea pentru salvarea militarilor din (combinatul siderurgic) Azovstal şi despre viziunea perspectivelor din procesul de negociere. Am pus problema alimentării cu combustibil a Ucrainei", a scris Zelenski pe Twitter.

"Noi am discutat, de asemenea, despre sprijinul Franţei, despre pregătirea celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni (al Uniunii Europene împotriva Rusiei), despre posibilele căi pentru a exporta produse agricole ucrainene. Am avut o discuţie de fond despre depunerea cererii noastre pentru un statut de candidat la aderare în UE", a mai informat Zelenski.

Macron a confirmat că livrările Parisului de armament vor ”continua şi vor creşte în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca şi livrarea de ajutor umanitar”, se mai arată în comunicat.

Liderul francez a mai spus că cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi ”analizată” în cadrul unei sesiuni a Consiliului European din luna iunie şi se va baza pe ”spiritul exprimat la summitul de la Versailles de către toate statele membre care au declarat că Ucraina face parte din familia europeană”.

Convorbirea telefonică dintre cei doi preşedinţi a durat o oră şi 10 minute, potrivit Palatului Elysée.

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a făcut apel, la Strasbourg, la crearea unei "comunităţi politice europene" pentru a primi în special Ucraina, în timpul procedurii de aderare la UE care va dura ani sau chiar "decenii". În intervenţia sa cu prilejul Zilei Europei, Emmanuel Macron a subliniat că Ucraina, invadată de Rusia, este deja "membră cu inima a uniunii noastre".

Înaintea discursului lui Emmanuel Macron de la Strasbourg şi după o convorbire telefonică avută cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.

Zelenski a anunţat înainte de aceasta că Ucraina a predat răspunsurile la partea a doua a chestionarului pe care fiecare ţară aspirantă trebuie să îl completeze în vederea aderării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.